Δώδεκα νέα σκευάσματα εντάσσονται στο Θετικό Κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ορφανά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις αλλά και φάρμακα για άλλες σοβαρές ασθένειες.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις εισηγήσεις των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης εντάσσονται στη Θετική Λίστα οι παρακάτω δραστικές ουσίες:
1. Λετερμοβίρη: Πρόκειται για ορφανό φάρμακο που ενδείκνυται για την προφύλαξη από την επανενεργοποίηση και τη νόσο του κυτταρομεγαλοϊού (CMV) σε ενήλικες CMV-οροθετικούς λήπτες ενός αλλογενούς μοσχεύματος αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (HSCT).
2. Πολατουζουμάμπη βεδοτίνη: Το φάρμακο σε συνδυασμό με βενδαμουστίνη και ριτουξιμάμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον/ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL), οι οποίοι δεν είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
3. Τρικαλιούχο δικιτρικό βισμούθιο: Ενδείκνυται σε ενήλικες για:
– Θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών
– Ενισχυτική θεραπεία στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές αγωγές
– Γαστρίτιδα που σχετίζεται με πεπτική διαταραχή, εφόσον απαιτείται η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
4. Βουδεσονίδη: Φάρμακο που αφορά στην θεραπεία της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας (EoE) σε ενήλικες.
5. Ανθρώπινη Λευκωματίνη: Πρόκειται για προϊόν αίματος το οποίο χορηγείται για την αποκατάσταση και διατήρηση του κυκλοφορούντος όγκου του αίματος όταν έχει αποδειχθεί η ανεπάρκεια του όγκου.
6. Magnesium Aspartate Dihydrate + Magnesium Citrate: Σκεύασμα μαγνησίου που χορηγείται σε:
– Καταστάσεις ανεπάρκειας μαγνησίου που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσω της διατροφής.
– Διαταραχές της μυϊκής λειτουργίας που προκαλούνται από επιβεβαιωμένη ανεπάρκεια μαγνησίου (νευρομυϊκές διαταραχές, μυϊκές κράμπες, π.χ. κράμπες στη γαστροκνημία, νυχτερινές κράμπες).
7. Hydrocortisone sodium phosphate: Πρόκειται για θεραπεία υποκατάστασης σε συγγενή επινεφριδιακή υπερπλασία σε παιδιά και επίσης επείγουσα θεραπεία σε ενήλικες και παιδιά επί
– σοβαρού βρογχικού άσθματος
– αντιδράσεων υπερευαισθησίας σε φάρμακα
– ορονοσίας
– αγγειονευρωτικού οιδήματος
– αναφυλαξίας.
8. Σαφιναμίδη: Σκεύασμα για θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ιδιοπαθή νόσο του Πάρκινσον, ως συμπληρωματική θεραπεία, σε σταθερή δόση λεβοντόπα μόνο ή σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, σε ασθενείς μεσαίου έως προχωρημένου σταδίου με κινητικές διακυμάνσεις.
9. Ακαλαμπρουτινίμπη: Χορηγείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με ομπινουτουζουμάμπη και ενδείκνυται για τη θεραπεία μη προθεραπευμένων ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ). Επίσης και ως μονοθεραπεία ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον μια προηγούμενη θεραπεία.
10. Τεδουγλουτίδη: Ορφανό φάρμακο για την θεραπεία ασθενών ηλικίας άνω του 1 έτους με σύνδρομο βραχέος εντέρου. Οι ασθενείς πρέπει να έχουν σταθεροποιηθεί ύστερα από μια περίοδο προσαρμογής του εντέρου, μετά από χειρουργική επέμβαση.
11. Θυλακιοτροπίνη Δέλτα: Ουσία για την ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών για την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων σε γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), όπως σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή σε κύκλο ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπερματοζωαρίων (ICSI).
12. Οξείδιο του μαγνησίου. Το σκεύασμα ενδείκνυται για την θεραπεία συμπτωματικής υπομαγνησιαιμίας, η οποία εκδηλώνεται πιθανώς μέσω μη ειδικών συμπτωμάτων αλλά και την πρόληψη έλλειψης μαγνησίου.
Photo: Shutterstock