Τις δυνατότητες ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το σύστημα υγείας κατά του καρκίνου, αναδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.
Πρόκειται για τη στοχευμένη αξιοποίηση των «φόρων αμαρτίας», σε αγαθά που έχουν αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση στην επίπτωση του καρκίνου, όπως αλκοόλ, προϊόντα καπνού και σακχαρούχα αναψυκτικά, με σκοπό τη χρηματοδότηση όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας.
Τη μελέτη, η οποία επιχειρεί να απαντήσει με καινοτόμα εργαλεία στην επιτακτική πρόκληση της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα της ογκολογικής φροντίδας στην Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθεί η χώρα έγκαιρα και συντεταγμένα στη διαρκώς διογκούμενη απειλή του καρκίνου, παρουσίασε, ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης.
«Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε περίπου 7 δισ. ευρώ από φόρους κατανάλωσης. Το ζήτημα είναι ότι οι φόροι αυτοί, ως έχουν, δεν κατευθύνονται ειδικά στην Υγεία, παρά μόνο ένα μέρος τους. Σε έρευνα, το 2012, ρωτήσαμε εάν πρέπει να φορολογηθούν τα τσιγάρα και τα χρήματα να πάνε υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που συμφώνησε είναι 75%. Στην ίδια ερώτηση, χωρίς να αναφέρεται ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν στον ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό δεν είναι ούτε 25%. Για να είναι επιτυχημένη μία πολιτική πρέπει να έχει την αποδοχή του γενικού πληθυσμού», ανέφερε ο καθηγητής παρουσιάζοντας τη μελέτη.
Επιπλέον 440 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αν αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για την υγεία με την αξιοποίηση και του συγκεκριμένου εργαλείου, περίπου 440 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν επιπλέον στη διαχείριση του καρκίνου.
Συνυπολογίζοντας την τρέχουσα δημόσια δαπάνη για την ογκολογική φροντίδα, θα μπορούσε να συσταθεί ένα Εθνικό Ταμείο για τον Καρκίνο, του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 1,5 δις ευρώ. Τα χρήματα θα πρέπει να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ και να καλύπτουν το σύνολο του χρονικού συνεχούς της νόσου, αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες πρόσβασης σε νέες, καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.
«Πριν από λίγα χρόνια, με μια ειδική μεθοδολογία προσπαθήσαμε να βρούμε ποιες είναι ο προτεραιότητες για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, από πλευράς επένδυσης. Με βάση 7 συγκεκριμένα κριτήρια, η πρώτη προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι το ζήτημα του καρκίνου. Γιατί θα αυξηθούν η επίπτωση και ο επιπολασμός της νόσου, έρχεται καινούρια τεχνολογία την οποία θα πρέπει να εισαγάγουμε και υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε στο πεδίο του καρκίνου.
Μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση για τη στρατηγική απέναντι στον καρκίνο στην Ελλάδα έχει γίνει. Είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οργανωμένων πληθυσμιακών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου. Μας λείπει όμως η ενημέρωση, και κυρίως η μακροχρόνια φροντίδα, μας λείπει η πρόσβαση και κυρίως πρέπει να λύσουμε ζητήματα ανεκπλήρωτων αναγκών, δηλαδή φροντίδων που δεν παρέχει αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας, οι οποίες επιβαρύνουν τον πάσχοντα. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταστροφικών δαπανών για την υγεία προκύπτει σε ανθρώπους που έχουν καρκίνο. Γιατί είναι μία δαπανηρή φροντίδα και γιατί το σύστημα καλύπτει κατά 60%», ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.
Οι προβληματισμοί
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Χάρης Θεοχάρης, ως υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, δήλωσε πως η παράταξη είναι επί της αρχής σύμφωνη να συζητήσει τέτοιου είδους προτάσεις, καθώς η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται στο επίκεντρο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η επιβολή ειδικών φόρων είναι ένα πολύπλοκο θέμα που θα πρέπει προσεγγισθεί με τη δέουσα επιμέλεια.
Ο βουλευτής Β’ Πειραιά, Αν. Tομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Τρύφων Αλεξιάδης, ανέδειξε την ανάγκη συναίνεσης των κομμάτων τουλάχιστον ως προς τις μεγάλες ανάγκες του ΕΣΥ και συμφώνησε ότι η μελέτη παρέχει μία βάση συζήτησης για την αύξηση του δημόσιου προϋπολογισμού για τον καρκίνο. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να συνοδευθεί από απτά αποτελέσματα όσον αφορά στη συνολική εισπραξιμότητα των φόρων.
Η Αθηνά Χριστοπούλου, ταμίας Δ.Σ. Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγος Ελλάδας ανέδειξε την πρόκληση της χρηματοδότησης των καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων και την ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση για να επιτύχουμε καλύτερες εκβάσεις και εξοικόνομηση πολύτιμων πόρων.
Τέλος, ο γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γιώργος Καπετανάκης, σημείωσε ότι η ΕΛΛΟΚ είναι έτοιμη να συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο για τη συγκεκριμένη πρόταση καθώς η υποχρηματοδότηση και τα κενά της ογκολογικής φροντίδας συνιστούν κοινή παραδοχή, πρόσθεσε όμως ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας, ώστε να διασφαλίσουμε το όφελος και να αποφύγουμε ενδεχόμενες επιβαρύνσεις για τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους.
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου στη χώρα μας, αμέσως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κάθε χρόνο καταγράφονται 67.000 νέα κρούσματα και 32.000 νέοι θάνατοι. Ο καρκίνος θα καταλάβει τη πρώτη θέση στη λίστα των θανατηφόρων νοσημάτων την επόμενη δεκαετία.