Στρεπτόκοκκος Α: Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση στα παιδιά - Πώς «έφυγε» η εξάχρονη στη Θεσσαλονίκη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στρεπτόκοκκος Α: Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση στα παιδιά - Πώς «έφυγε» η εξάχρονη στη Θεσσαλονίκη
Αν και το ιστορικό της εξάχρονης δεν έχει γίνει γνωστό, ειδικοί πιθανολογούν ότι δεν υπήρξε έγκαιρη εκτίμηση από παιδίατρο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διάγνωση και θεραπεία και να υποστεί σηπτικό σοκ.

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο πρώτος θάνατος από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα, μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη. Θύμα είναι ένα εξάχρονο κοριτσάκι, το οποίο έχασε τη ζωή του από σηπτικό σοκ, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό γνωστοποίησε τη Δευτέρα (20/2) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας.

«Τη Δευτέρα 13/2/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ, όπως προβλέπεται, καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS -Streptococcus pyogenes)», ανέφερε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το παιδί παρουσίαζε πυρετό και ρίγη (σύμπτωμα μικροβιακής και όχι ιογενούς λοίμωξης), για περισσότερο από δύο 24ωρα. Διασωληνώθηκε αμέσως μόλις παρελήφθη από το ασθενοφόρο, όμως, ήταν ήδη σε πολύ βαριά κατάσταση και οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή.

Αν και το ιστορικό της 6χρονης δεν έχει γίνει γνωστό, ειδικοί πιθανολογούν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε έγκαιρη εκτίμηση από παιδίατρο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διάγνωση και θεραπεία και να υποστεί το παιδί σηπτικό σοκ.

Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιούν τους γονείς να μην εφησυχάζουν υποθέτωντας ότι πρόκειται για μια αθώα ίωση και να αναζητούν τη συμβουλή του παιδιάτρου από το πρώτο κιόλας 24ωρο που το παιδί θα ανεβάσει πυρετό, καθώς μικρόβια όπως ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά στο θάνατο μέσα σε δύο-τρία 24ωρα, εάν δεν τους χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αντιθέτως, εάν χορηγηθεί αντιβίωση (πενικιλίνη) από το πρώτο 24ωρο, τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κατ' εξοχήν ευαίσθητο μικρόβιο, που δεν παρουσιάζει καμία ανθεκτικότητα.

Η «ταυτότητα» του στρεπτόκοκκου Α

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα κοινό βακτήριο, το οποίο πολλοί άνθρωποι φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ήπια ή και σοβαρή λοίμωξη.

Σύμφωνα τον ΕΟΔΥ, οι σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν ο στρεπτόκοκκος Α μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε σημεία του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύεται, όπως στους πνεύμονες. Το σηπτικό σοκ εκδηλώνεται όταν εισέλθουν βακτήρια στο αίμα και προκληθεί σοβαρή σήψη (σηψαιμία), ως επακόλουθο πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:

• Μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
• Μέσω του βήχα και του φτερνίσματος
• Από μια πληγή

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων:

• Η αμυγδαλίτιδα
• Η φαρυγγίτιδα
• Η οστρακιά
• Το μολυσματικό κηρίο

Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Τι είναι η διηθητική λοίμωξη

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που σχετίζονται με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS). Τέτοιου είδους λοιμώξεις μπορεί να συμβούν:

• Όταν ένας ασθενής έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό
• Από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα
• Σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη, λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Αναλόγως με τη λοίμωξη που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν ο ασθενής είναι παιδί και εμφανίσει αδιαθεσία, ούτως ή άλλως πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό του.

Αυτό πρέπει να γίνει και εάν τα συμπτώματα δεν παρουσιάζουν βελτίωση. Ειδικά στα παιδιά, είναι σημαντική η συμβουλή του παιδιάτρου και αν το παιδί:

• Τρώει λιγότερο από το κανονικό
• Παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
• Φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
• Είναι μωρό κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο Οργανισμός έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: Εξάχρονο παιδί το πρώτο θύμα από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα

Τέσσερις μύθοι για τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Πλεύρης: Αυξημένος ο προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider