Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα λόγω της έξαρσης της πνευμονίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η αρχή έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Κίνα και όπως αναφέρει προ ημερών έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έξαρση καταγράφεται ήδη σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, περιστατικά θα έχουμε και στη χώρα μας, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο. Η ανησυχία αφορά περισσότερο στην αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνει η Κίνα, με δεδομένο το «θολό τοπίο» κατά την έναρξη της πανδημίας Covid, το 2019.
«Εάν οι πληροφορίες που δίνει η Κίνα είναι σωστές και είναι πνευμονία που οφείλεται στο μυκόπλασμα, πρόκειται για ένα μικρόβιο που υπήρχε και το οποίο κάνει μία επιδημική έξαρση κάθε 5 χρόνια. Πιθανότατα αυτή η πενταετία να συνέπεσε με την πτώση του ανοσοποιητικού, λόγω της μακρόχρονης και πολύ αυστηρής καραντίνας στην Κίνα, γεγονός που κατέστησε μία γενιά παιδιών ιδιαίτερα επιρρεπή, διότι ουδέποτε είχαν έρθει σε επαφή με αυτό το μικρόβιο», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Νικόλαος Τζανάκης, σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο της ΕΠΕ.
«Αυτό είναι μία πιθανή εξήγηση και ελπίζουμε να ισχύει, γιατί καταλύει κάθε συνειρμό που κάνουμε όλοι μας με το φθινόπωρο του 2019, σχετικά με την Κίνα», σημείωσε.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, το μυκόπλασμα, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες πνευμονίας «της κοινότητας», ιδιαίτερα σε νεαρούς ενήλικες, εφήβους και παιδιά, μεταξύ 3-10 ετών. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μία κοινή πνευμονία, σχετικά καλοήθη, εύκολα καταπολεμούμενη με κοινά αντιβιοτικά. Αυτό που ανησυχεί σε κάποιο βαθμό τους επιστήμονες είναι ορισμένες μελέτες σχετικά με την ανθεκτικότητα του μικροβίου σε συγκεκριμένες χώρες και σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά.
«Υπάρχει ένα ποσοστό ανησυχίας, διότι από το 2019 υπάρχουν μελέτες στην Κίνα και την Άπω Ανατολή για ανθεκτικότητα του μυκοπλάσματος σε αυτές τις χώρες στις μακρολίδες, που είναι η πρώτης γραμμής αντιβίωση σε αυτά τα περιστατικά, κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν να το έχουμε στην Ευρώπη. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, υπάρχουν άλλες δύο σειρές αντιβιοτικών, όπως είναι οι κινολόνες και οι τετρακυκλίνες, στα οποία το μικρόβιο αυτό είναι ευάλωτο», τόνισε.
Επικινδυνότητα στα παιδιά
Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΕ κατέστησε σαφές ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η μυκοπλασματική λοίμωξη αφορά στο ανώτερο αναπνευστικό και έχει ήπιες εκδηλώσεις.
«Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται κάτι ιδιαίτερο. Αν ένα παιδί εκδηλώσει μυκοπλασματική λοίμωξη, το πιθανότερο είναι ότι θα εντοπιστεί στο ανώτερο αναπνευστικό. Λίγα παιδιά θα κάνουν πνευμονία, τα οποία θα έχουν αυξημένη συμπτωματολογία, πιθανότατα να δούμε και διηθήματα στην απεικόνιση, αλλά οι παιδίατροι γνωρίζουν πολύ καλά τι θα κάνουν», ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι πάρα πολύ λίγα περιστατικά θα εμφανίσουν σύνδρομα δυσχέρειας της αναπνοής, με διασωληνώσεις, λευκούς πνεύμονες και νοσηλεία στις ΜΕΘ.
«Εν κατακλείδει, είναι μία πνευμονία που την ξέραμε. Θα δούμε φέτος εάν έχουμε αυξημένη επίπτωση. Προς στιγμήν, εάν αληθεύουν αυτά που μεταφέρουν οι Κινέζοι, φαίνεται να ισχύει αυτή η απλή εξήγηση, σε συνδυασμό με την δραστηριότητα των άλλων ιών του αναπνευστικού.
Σίγουρα θα έχουμε και στην Ελλάδα περιστατικά, κάθε χρόνο έχουμε. Εντούτοις, εφέτος υπάρχει περίπτωση να είναι αυξημένα, γιατί όπως εξήγησα, κάθε 5 χρόνια το μυκόπλασμα κάνει μια δυναμική επανεμφάνιση. Δεδομένου ότι έχουμε κι εμείς παράξει μια γενιά ατόμων και παιδιών με “τεμπέλικο” ανοσοποιητικό ως προς αυτά, λόγω των καραντινών, πιθανότατα θα έχουμε και αύξηση», κατέληξε.
Άτυπη πνευμονία και «λευκός πνεύμονας»
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, ειδική γραμματέας της ΕΠΕ, Νικολέττα Ροβίνα, εξήγησε ότι το μυκόπλασμα ανήκει στα μικρόβια/βακτήρια, τα οποία οδηγούν σε άτυπες πνευμονίες.
«Συχνά, η κλινική εικόνα μπορεί να είναι πιο ήπια, πιο άτυπη, σε σχέση με τις κλασικές πνευμονίες που έχουμε υπόψη μας. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει ένα πυρέτιο (σ.σ. χαμηλός πυρετός η πυρετός μικρής διάρκειας) ή ένας πυρετός ή λίγος βήχας. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι πολλές φορές, το μυκόπλασμα, συνυπάρχει με εποχικούς ιούς, όπως είναι ο RSV, οι αδενοϊοί και περιπλέκεται η εικόνα από τη συνύπαρξη ιογενών λοιμώξεων».
Αναφορικά με τη διάγνωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ένα έτοιμο τεστ, όπως αυτά για τη γρίπη ή για τους ιούς γενικότερα, και ότι για την ανίχνευσή του πρέπει να γίνει ειδική μοριακή εξέταση, σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
«Σε πολλές περιπτώσεις, την πληροφορία ότι κάποιος είχε μυκόπλασμα την παίρνουμε όταν ο ασθενής έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, γιατί χρειάζονται κάποιες μέρες για να βγουν τα αποτελέσματα», επεσήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της ΕΠΕ, Στέλιος Λουκίδης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εκλαϊκευμένη έκφραση που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των πνευμονολόγων. Όπως εξήγησε, η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται για την περιγραφή της κατάστασης κατά την οποία οι κυψελίδες των πνευμόνων γεμίζουν φλεγμονώδες υγρό και αυτό στην ακτινογραφία εμφανίζεται λευκό αντί για μαύρο. «Δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι μια εκλαϊκευμένη έκφραση του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΠΕ.
Σημειώνεται ότι άλλα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι τα αυξημένα περιστατικά πνευμονίας σε παιδιατρικούς ασθενείς να οφείλονται σε ένα νέο παθογόνο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά ή να πρόκειται για κάποιο καινούργιο στέλεχος του μυκοπλάσματος.
Πάντως, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει κανένα ασυνήθιστο ή νέο παθογόνο, όπως αναφέρει στην τελευταία του ενημέρωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε ο ΠΟΥ από τις αρμόδιες αρχές της Κίνας, κατόπιν αιτήματός του, αυξημένη είναι η τάση των εξωνοσοκομειακών παιδιατρικών επισκέψεων και των νοσηλειών λόγω πνευμονίας από μυκόπλασμα από τον περασμένο Μάιο, και λόγω RSV, αδενοϊού και γρίπης από τον Οκτώβριο.