Τοξικά μέταλλα σε ταμπόν – Τι δείχνει νέα μελέτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τοξικά μέταλλα σε ταμπόν – Τι δείχνει νέα μελέτη
Τα ταμπόν από διάφορες μάρκες, που δυνητικά εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν κάθε μήνα, μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο UC Berkeley.

Τα ταμπόν από διάφορες μάρκες, που δυνητικά εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν κάθε μήνα, μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο UC Berkeley.

Τα ταμπόν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες, ως πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, επειδή το δέρμα του κόλπου έχει υψηλότερη δυνατότητα απορρόφησης χημικών, σε σχέση με το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση (50-80% όσων έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν- για αρκετές ώρες κάθε φορά).

«Παρά τη μεγάλη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, πολύ λίγη έρευνα έχει γίνει για τη μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια Jenni A. Shearston, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης του UC Berkeley. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μετράει μέταλλα σε ταμπόν. Διαπιστώσαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων για τα οποία εξετάσαμε, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών μετάλλων, όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος», πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι από τα τοξικά μέταλλα

Έχει βρεθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, στειρότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδα ανά πάσα στιγμή, η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι τα μέταλλα υπάρχουν επίσης σε προϊόντα για την έμμηνο ρύση και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης χρησιμοποιώντας τα», είπε η Kathrin Schilling, επίκουρη καθηγήτρια στο Columbia Mailman School of Public Health και συντάκτρια της μελέτης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, υδράργυρος, νικέλιο, μόλυβδος, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρος) σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες. Οι συγκεντρώσεις μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το πού αγοράστηκαν τα ταμπόν (ΗΠΑ έναντι ΕΕ/Ηνωμένο Βασίλειο), αν ήταν οργανικά έναντι μη οργανικών και από το κατάστημα έναντι της επωνυμίας. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα μέταλλα υπήρχαν σε όλους τους τύπους ταμπόν. Καμία κατηγορία δεν είχε σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσότερων μετάλλων. Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες σε μη οργανικά ταμπόν, αλλά το αρσενικό ήταν υψηλότερο σε οργανικά ταμπόν.

Τα μέταλλα θα μπορούσαν να εισέλθουν στα ταμπόν με διάφορους τρόπους: Το βαμβακερό υλικό θα μπορούσε να έχει απορροφήσει τα μέταλλα από το νερό, τον αέρα, το έδαφος, μέσω κοντινής πηγής ρύπανσης (για παράδειγμα, εάν ένα χωράφι βαμβακιού ήταν κοντά σε ένα μεταλλουργείο μολύβδου). Ωστόσο, σε ορισμένα μπορεί να προστέθηκαν και σκόπιμα κατά την κατασκευή, ως μέρος μιας χρωστικής, λευκαντικού, αντιβακτηριακού παράγοντα ή κάποιας άλλης διαδικασίας στο εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν τα μέταλλα που ανιχνεύονται από αυτήν τη μελέτη συμβάλλουν σε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μελλοντική έρευνα θα ελέγξει πόσα από αυτά τα μέταλλα μπορούν να εκλυθούν από τα ταμπόν και να απορροφηθούν από τον οργανισμό καθώς και θα εξετάσει την παρουσία άλλων χημικών ουσιών στα ταμπόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομεία: Ξεκινά η κεντρική προμήθεια όλων των φαρμάκων μέσω της ΕΚΑΠΥ

Γεωργιάδης: Εντελώς διαφορετικό και βελτιωμένο το ΕΣΥ το 2025

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα της 4ετίας η δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του ΕΣΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider