Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εισήχθη σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής εντάσσεται η διάταξη για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία με συνεχείς άγονες προκηρύξεις, παρά τη «θύελλα» αντιδράσεων που ξέσπασε από την πλευρά της ιατρικής κοινότητας.
H επίμαχη διάταξη επιβάλλει «ποινές» στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα, στέρηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αν πρόκειται για συμβεβλημένο γιατρό – πάροχο του Οργανισμού.
Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαιώνει ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, καθώς οι ανάγκες στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών που είχαν το πρόβλημα, έχουν καλυφθεί εθελοντικά.
«Το άρθρο έχει μπει και θα παραμείνει στο νομοσχέδιο, για να μπορεί ο εκάστοτε υπουργός Υγείας της Ελλάδας, αν χρειαστεί και δεν έχει άλλη λύση, να έχει και αυτό το όπλο στα χέρια του, ως έσχατο, ως τελευταίο όπλο, όταν δεν υπάρχει καμία απολύτως άλλη λύση», ανέφερε ο Υπουργός σε δηλώσεις του.
Γιατροί: Δεύτερη μέρα αποχής από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και η Ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχουν καλέσει τους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας από την Παρασκευή (26/07) έως και σήμερα Δευτέρα (29/07) να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις, με αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αίτημα την απόσυρση του σχετικού άρθρου. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κινητοποίησή τους ως «προσομοίωση» ενεργοποίησης της επίμαχης διάταξης, που θα αποκαλύψει τι θα σημαίνει στην πράξη η υποχρεωτικότητα των εφημεριών και οι επακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των γιατρών.
Σημειώνεται ότι εάν ένας ασθενής απευθυνθεί σε ένα γιατρό και του δώσει έγχαρτη συνταγογράφηση, έχει τις εξής επιλογές:
• να πάει στο φαρμακείο με το χαρτί και άρα να πληρώσει όλα τα φάρμακα από την τσέπη του γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί έγχαρτη συνταγή
• να πάει σε μια δημόσια δομή να του τη γράψει κάποιος ως άυλη συνταγογράφηση.
Αντίθετη με την υποχρεωτικότητα είναι και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία, μάλιστα απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» της κυβέρνησης. «Ας αφήσει η κυβέρνηση τις απειλές και τις υποκρισίες. Αν πραγματικά θέλει να απαντήσει στις επείγουσες και οξυμένες ανάγκες των ασθενών και των υγειονομικών, να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ, και στον προηγούμενο και στον τωρινό υπουργό, και η οποία περιλαμβάνει την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών εξαιτίας των περικοπών των τελευταίων 14 χρόνων και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, την ενσωμάτωση του 13-14ου μισθού, τον διπλασιασμό του ωρομισθίου των εφημεριών και την ειδική αυτοτελή φορολόγηση τους, την ενιαία προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ανά ειδικότητα, ταυτόχρονα με ειδικά κίνητρα για τις "άγονες" περιοχές, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Σε σημερινή της ανακοίνωσή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων τίθεται εναντίον κάθε πράξης, νομοθέτησης ή νόμου, που σκοπό έχουν να μειώσουν τις ελευθερίες και την επαγγελματική υπόσταση των λειτουργών υγείας και αναφέρεται στη νομική διάσταση της επίταξης. « Η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως πόλεμοι, πανδημίες ή φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον νόμο. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν ότι η επίταξη πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες διαδικασίες, μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι γιατί το Υπουργείο Υγείας ενώ έβλεπε το πρόβλημα από χρόνια δεν εφάρμοσε πολιτικές και μέτρα που θα το είχαν αποτρέψει. Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως η νομική υπηρεσία του Υπουργού δέχτηκε την νομιμότητα ενός τέτοιου άρθρου», επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Γεωργιάδης: Η συνταγογράφηση ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς
Μιλώντας στη Βουλή την Παρασκευή (26/7), ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τον σεβασμό του και απηύθυνε ευχαριστίες στους γιατρούς που «δεν παρασύρθηκαν από ακραίες συνδικαλιστικές εκκλήσεις» να διαμαρτυρηθούν δια της αποχής από την συνταγογράφηση για την ρύθμιση που περνάει στο νομοσχέδιο, τονίζοντας πως οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται κανονικά.
«Ήμουν βέβαιος ότι δεν θα την ακολουθούσαν, αποδεικνύεται και από τις ηλεκτρονικές καταγραφές. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σήμερα ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς, με μια μικρή πτώση περίπου 5000 - 6.000 συνταγών, που είχαν όμως αντίστοιχη αύξηση χθες, διότι προφανώς κάποιοι φοβήθηκαν τη φασαρία και πήγαν και γράψανε τις συνταγές τους. Επί της ουσίας, η συνταγογράφηση γίνεται κανονικά, άρα μην ανησυχεί ο κόσμος, από ό,τι δείχνουν τα νούμερα, οι γιατροί γράφουν κανονικά τις συνταγές τους και τους ευχαριστώ γι΄αυτό. Το ανάποδο θα ήταν πραγματικά τραγικό», είπε ο Υπουργός Υγείας. Ωστόσο, πηγές από τον ΠΙΣ αφήνουν αιχμές για δηλώσεις, που «δεν μπορούν να διαψευστούν».
Σημειώνεται ότι αντιδράσεις υπάρχουν και από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν προχωρήσει στην κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας κατά του «επίμαχου» άρθρου του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
ΠΙΣ: Υπόμνημα προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες
Ο ΠΙΣ κατέθεσε σήμερα υπόμνημα προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι, η νομοθέτηση του άρθρου 65, πέρα από τις σοβαρές νομοθετικές ατέλειες, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, θα πλήξει και θα δηλητηριάσει στο διηνεκές τις σχέσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας με την ελληνική πολιτεία.
Παράλληλα, εκτιμά ότι αποτελεί διαρκές αντικίνητρο για την εγκατάσταση ιατρών ελλειμματικών αριθμητικά ειδικοτήτων σε νησιωτικές και περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, αντικίνητρο επιλογής των ειδικοτήτων αυτών από νέους συναδέλφους, σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Τυχόν δε ενεργοποίηση τους θα επιφέρει την απόλυτη ανεπάρκεια υπηρεσιών υγείας στις εν λόγω περιοχές για τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
«Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αποδείξει την συνέπεια του στην αποστολή του, επιλύοντας το πρόβλημα που αναδείχθηκε επικοινωνιακά για ακατανόητο λόγο από τις 4 Ιουλίου, πάρα τις απειλές, ειρωνείες, προκλήσεις και ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας.
Είχε προηγηθεί στο ακέραιο η υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων μας ως συμβούλου της πολιτείας, τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των τοπικών ιατρικών συλλόγων, με την έγκαιρη επισήμανση του προβλήματος (2022, 2023, Ιανουάριος 2024) και την υποβολή εφαρμόσιμων προτάσεων που αγνοήθηκαν.
Άλλωστε το ίδιο περίπου πρόβλημα επιλύθηκε πέρυσι αθόρυβα και αποτελεσματικά μέσω της συνεργασία μας αρχικά με την τότε υπηρεσιακή υπουργό Υγείας και εν συνεχεία με τον «άπειρο σε θέματα υγείας», αλλά αποτελεσματικό, διάδοχο της. Σε κάθε περίπτωση σήμερα η διατάξεις αυτές, εκτός από επιβλαβείς, είναι και περιττές», αναφέρει ο ΠΙΣ στο υπόμνημά του, σημειώνοντας ότι η δήλωση μη έκδοσης σχετικών υπουργικών διατάξεων προκαλεί το εύλογο ερώτημα για τον σκοπό του νόμου.
Όχι μόνον δεν μας καθησυχάζει, αλλά μας αποστερεί και από τη δυνατότητα προσφυγής στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τα Ευρωπαϊκά όργανα και οργανισμούς.
«Με ιατρικούς όρους θα προκληθεί μια κατάσταση ανάλογη προς τη χρόνια οστεομυελίτιδα, τουτέστιν πάθηση με υφέσεις και εξάρσεις, καθημερινά ενοχλήματα, ρυπαρά τραύματα, πολλαπλές χειρουργικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενίοτε καταλήγει σε ακρωτηριασμό. Και μάλιστα θα προκληθεί στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζει την εξέλιξη χρόνιων δυσεπίλυτων προβλημάτων με εκρηκτικές διαστάσεις. Προβλήματα τα οποία είναι σαφές εκ των πραγμάτων ότι η Πολιτεία, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ιατρικού κόσμου δια των θεσμικών του οργάνων, αδυνατεί να επιλύσει. Εντέλει, είναι κρίμα να λυθεί το αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης παθολόγων, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων, εργαστηριακών ιατρών των ευρωπαίων εταίρων μας εις βάρος της πατρίδας μας», προσθέτει
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας κάνουν έκκληση να αποφευχθεί «αυτό το κρίσιμο λάθος». Όπως επισημαίνει, το γόητρο γιατρών και πολιτείας κρίνεται στην επίλυση και όχι στην περιπλοκή των προβλημάτων.