Χρηματιστήριο: Πιο «ακριβός» ο ΟΤΕ και από τις τέσσερις τράπεζες μαζί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πιο «ακριβός» ο ΟΤΕ και από τις τέσσερις τράπεζες μαζί
Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχεται σήμερα η χρηματιστηριακή αξία και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στο «κενό» πέφτουν φιλόδοξοι στόχοι και έκτακτα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια.

Υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί έχει ο ΟΤΕ μετά τη νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη Τρίτη.

Πλέον, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αξίζουν συνολικά 4 δισ. ευρώ στο χρηματιστηριακό ταμπλό ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ κυμαίνεται στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα ήταν αυτό της Τρίτης, κατά το οποίο ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,34% βυθίζοντας τον Γενικό Δείκτη κατά 4% περίπου. Η αναιμική ανοδική αντίδραση του τραπεζικού δείκτη κατά 1,67% την Τετάρτη δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει το κλίμα.

«Υπό την επιρροή του προβληματικού τραπεζικού κλάδου, της χαμηλής αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς, του μη ελκυστικού αφηγήματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και των γκρίζων δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στο ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές περιβάλλον, η επενδυτική ψυχολογία συνεχίζει να επιβαρύνεται», σχολιάζει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

«Αναπόφευκτα, η στάση της επενδυτικής κοινότητας είναι σε δύο κατευθύνσεις ως προς το Χ.Α.: της αποφυγής της συμμετοχής του σε αυτό στην παρούσα φάση ή της μείωσης της έκθεσης με ρευστοποιήσεις είτε υποχρεωτικού χαρακτήρα είτε προληπτικού για όσους πιθανολογούν περαιτέρω χειροτέρευση με τις θέσεις short να συνεχίζονται», εκτιμά ο ίδιος.

Τα κόκκινα δάνεια στέλνουν το ταμπλό… στο κόκκινο

Τον τελευταίο χρόνο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πρωτοφανών ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να χάσουν σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Μόνο από τις αρχές Οκτωβρίου, έχει κάνει «φτερά» 1 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τίτλους.

Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται, αναμφίβολα, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως από τις τραπεζικές διοικήσεις με αποτέλεσμα οι αγορές να τιμωρούν ανελέητα τα συστημικά ιδρύματα.

Απόδειξη αυτού είναι ότι ούτε οι φιλόδοξοι στόχοι που κατέθεσαν οι τράπεζες στον SSM στο τέλος Σεπτεμβρίου, για μείωση των NPEs κατά 55 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, ούτε τα δύο σχέδια που κατατέθηκαν πρόσφατα –από ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος– δεν κατόρθωσαν να παρέχουν στήριξη στις τραπεζικές μετοχές.

Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές δεν φαίνονται πεπεισμένοι ότι τα κεφάλαια των τραπεζών αρκούν για να χρηματοδοτήσουν μια δραστική μείωση των επισφαλών χαρτοφυλακίων και ότι θα χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια μέσω νέων ανακεφαλαιοποιήσεων. Πρόθυμοι επενδυτές να συνεισφέρουν, όμως, σε κεφάλαια δεν υπάρχουν, μετά τις δραματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Τι πρέπει να γίνει; Ανώτατες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι χρειάζεται εθνική λύση για τις τράπεζες, μια πρόταση-ομπρέλα δηλαδή η οποία θα υιοθετηθεί από κυβέρνηση, τράπεζες, Θεσμούς και εποπτικές αρχές προκειμένου να πεισθούν οι επενδυτές ότι υπάρχει βιώσιμο σχέδιο ταχείας εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου.

Συνεχής κλιμάκωση στο 10ετές ομόλογο τον Νοέμβριο

Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο έφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιμέτωπο με τις αγορές, αφήνοντάς το «απογυμνωμένο» από τα προγράμματα στήριξης. Το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για τα funds και τους ιδιώτες επενδυτές που μετρούν σοβαρές απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους.

bond

Χαρακτηριστική της επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα είναι η εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου στο 4,7%. Από τις αρχές Νοεμβρίου, η απόδοση καταγράφει συνεχή άνοδο από το 4,2% στο 4,7% σήμερα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην κλιμάκωση της αβεβαιότητας λόγω της σύγκρουσης Ρώμης-Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider