«Προσγείωση» στη Wall Street από την «έκρηξη» της ανεργίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Προσγείωση» στη Wall Street από την «έκρηξη» της ανεργίας
Απώλειες στη Wall Street υπό το βάρος του κορονοϊού.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη με την ανεργία να χτυπά «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό αυτών τον τελευταίο ενάμιση μήνα να διαμορφώνεται σε 30 εκατομμύρια.

Οι απολύσεις έχουν εκτινάξει το ποσοστό ανεργίας πάνω από 15%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Παράλληλα αμερικανικά μέσα έκαναν λόγο πως εξετάζεται από Αμερικανούς αξιωματούχους η επιβολή κυρώσεως ή διεκδίκηση αποζημειώσεων από την Κίνα για τον τρόπο που διαχερίστηκε την πανδημία.

Σταθερή η ΕΚΤ στο πρόγραμμα PEPP

Η επικεφαλής της ΕΚΤ χαιρέτησε τα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, στη μάχη κατά της πανδημίας, τόνισε ωστόσο ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα» για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Χρειάζονται συνεχείς και φιλόδοξες προσπάθειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη μιας συντονισμένης δράσης, ώστε να θωρακιστεί η Ευρωζώνη απέναντι στους καθοδικούς κινδύνους και να μην υπονομευθεί η ανάκαμψη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Σε ό,τι αφορά την αποστολή της ΕΚΤ, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου μέσα σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας να θωρακιστεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

«Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα συνεχιστεί μέχρις ότου το Εκτελεστικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει περάσει, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, ενώ συμπλήρωσε ότι θα διατηρηθούν και οι μηνιαίες αγορές του προγράμματος APP, με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Θα διατηρηθούν για όσο κριθεί απαραίτητο, τόνισε.

Δείκτες

Την Πέπτη ο Dow Jones διολίσθησε 1,23% στις 24.379 μονάδες, κατά 0,94% κατέγραψε πτώση ο S&P 500 στις 2.911 μονάδες, ενώ απώλειες 0,28% κατέγραψε ο Nasdaq στις 8.889 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider