Τραπεζικό «κραχ» βυθίζει το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικό «κραχ» βυθίζει το Χρηματιστήριο
Εμφανής ο αντίκτυπος στην αγορά από τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της MLS.

Ισχυροποιούνται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αγορά να κινείται κάτω από τα επίπεδα των 590 μονάδων.

Το ταμπλό ακολουθεί το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω φόβων για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ, όπως γίνεται αντιληπτό, οι αλλαγές στους δείκτες της MCSI έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν πάνω από 10%.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τιτάν αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Greece Standard και εντάσσονται στον Small Cap του MSCI, ενώ στον δείκτη MSCI Greece Standard παραμένουν οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Jumbo και της Motor Oil. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένονται εκροές περί τα 180 εκατ. δολαρίων.

Ειδικότερα, στις 13:15, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 589,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,22%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 26,8 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,50%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,40%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (+3,38%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,83%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-7,94%), της Alpha Bank(-7,06%), της Eurobank(-6,26%), της Τιτάν(-4,31%) και της Πειραιώς (-3,45%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης του Πετρελαίου(+2,51%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-10%) και των Κατασκευών (-2,36%).

Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, 40 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μουζάκης +4,21% και Motor Oil +3,38%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Minerva-28,98% και Εθνική -7,94%.

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της MLS

Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανεστάλη σήμερα, Τετάρτη, η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της εταιρείας MLS στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο έλεγχος των εποπτικών αρχών στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας έχει αναδείξει ευρήματα τα οποία θεωρήθηκε πως πρέπει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

Η προσοχή των αρχών έχει επικεντρωθεί στα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS που θεωρούνται υπέρογκα. Αυτά περιλαμβάνουν την αξία κτήσεως και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις, με συντελεστή απόσβεσης 20%, του κόστους ανάπτυξης των προϊόντων της εταιρείας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα η ελεγκτική εταιρεία που υπογράφει τον ισολογισμό της MLS είχε κληθεί να δώσει διευκρινίσεις στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider