Τραπεζικό «κραχ» στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικό «κραχ» στο Χρηματιστήριο
Εμφανής ο αντίκτυπος στην αγορά από τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI. Βουτιά σχεδόν 10% για τις τραπεζικές μετοχές. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της MLS.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αγορά να «σώζει» οριακά τις 590 μονάδες, εν μέσω «κραχ» στις τραπεζικές μετοχές.

Το ταμπλό ακολούθησε το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω φόβων για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ, όπως έγινε αντιληπτό, οι αλλαγές στους δείκτες της MCSI είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν 10%.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τιτάν αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Greece Standard και εντάσσονται στον Small Cap του MSCI, ενώ στον δείκτη MSCI Greece Standard παραμένουν οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Jumbo και της Motor Oil. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένονται εκροές περί τα 180 εκατ. δολαρίων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 590,84 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,97%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 585,72 μονάδες (-1,83%).

H εικόνα στο ταμπλό

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,94 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.010.851 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,88%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+3,95%), του ΟΤΕ (+3,72%), των ΕΛΠΕ (+1,91%), της ΕΥΔΑΠ(+1,68%) και της Σαράντης(+1,41%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-12,37%), της Alpha Bank (-10,44%), της Eurobank (-10,15%), της Viohalco (-6,42%) και της Τιτάν (-5,86%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+3,72%) και του Πετρελαίου (+3,27%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,67%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-3,06%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 33.467.524 και 18.488.992 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 13,930 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 10,234 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 24 μετοχές, 79 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +11,11% και ΣΙΔΜΑ +8,94%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ειδησεοφωνική Ελλάς -13,22% και Εθνική -12,37%.

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της MLS

Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανεστάλη σήμερα, Τετάρτη, η διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της εταιρείας MLS στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο έλεγχος των εποπτικών αρχών στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας έχει αναδείξει ευρήματα τα οποία θεωρήθηκε πως πρέπει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

Η προσοχή των αρχών έχει επικεντρωθεί στα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS που θεωρούνται υπέρογκα. Αυτά περιλαμβάνουν την αξία κτήσεως και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις, με συντελεστή απόσβεσης 20%, του κόστους ανάπτυξης των προϊόντων της εταιρείας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα η ελεγκτική εταιρεία που υπογράφει τον ισολογισμό της MLS είχε κληθεί να δώσει διευκρινίσεις στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider