Wall Street: Ανοδικά οι δείκτες - Συγκρατημένη αισιοδοξία για την απασχόληση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδικά οι δείκτες - Συγκρατημένη αισιοδοξία για την απασχόληση

Άνοδο στους βασικούς δείκτες της Wall Street σημειώνεται την Πέμπτη, μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ σχετικά με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που, αν και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, εμφανίζουν μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,22% ή 69 μονάδες στις 31.508 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 0,25% ή 9,65 μονάδες στις 3.919 μονάδες

Ο Nasdaq επίσης βρίσκεται σε άνοδο 0,42% ή 56 μονάδων στις 14.020 μονάδες.

Ο αριθμός των Αμερικάνων που αιτούνται επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά, μειώθηκε την εβδομάδα ως τις 6 Φεβρουαρίου, φτάνοντας τους 793.000, από 812.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς από το αναμενόμενο, καθώς οι 793.000 ξεπερνούν την πρόβλεψη οικονομολόγων για 757.000 αιτήσεις. Περίπου 10,6 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να μείνουν εκτός επιδόματος, χωρίς μάλιστα να έχουν άλλο μέσο στήριξης, μέχρι τον Απρίλιο.

Μπροστά σε αυτή την προοπτική, οι Δημοκρατικοί πιέζουν τον Τζο Μπάιντεν να «περάσει» από το Κογκρέσο το νομοσχέδιο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την ανακούφιση της οικονομίας, χωρίς τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων, έτσι ώστε να επεκταθούν τα προγράμματα επιδότησης των ανέργων.

Υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας που δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, παραμένει σε υψηλά επίπεδα εδώ και μήνες, πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα, ξεπερνώντας μάλιστα το υψηλότερο επίπεδο της περιόδου 2007-2009 στα 665.000. Περίπου 70 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εγγραφεί για επίδομα ανεργίας κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Παρά τις καθυστερήσεις στην οικονομική και εργασιακή ανάκαμψη, όπως αναγνώρισε κι ο πρόεδρος της FED, Jerome Powell την Τετάρτη, επικρατεί, σύμφωνα με αναλυτές, «συγκρατημένη αισιοδοξία», καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 25% την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της πανδημίας. Ταυτόχρονα, αν και τα νούμερα της ανεργίας και των αιτήσεων για επιδόματα παραμένουν υψηλά, με την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου να υπολογίζει πως η απασχόληση δεν θα φτάσει στα προ-πανδημίας επίπεδα πριν το 2024, υπογραμμίζεται πως από τις 22,2 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, έχουν αναπληρωθεί οι 12,3 εκατομμύρια.

Επιχειρήσεις

Αυξημένα έσοδα κατά 8,8% κατά το τέταρτο τρίμηνο παρουσίασε η Pepsi. Η εταιρεία επωφελήθηκε από την αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών κατά την διάρκεια της πανδημίας που έδωσε ώθηση στην πώληση των προϊόντων της.

Tα κέρδη ανά μετοχή καθώς και ο όγκος των εσόδων ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή που ανακοίνωσε η εταιρεία ανήλθαν στα 1,47 δολάρια, έναντι της πρόβλεψης για 1,46 δολάρια, ενώ τα έσοδα που ανακοινώθηκαν ανήλθαν στα 22,46 δισ. δολάρια έναντι της πρόβλεψης για 21,78 δισ. δολάρια. H μετοχή της χάνει 1,21% και 1,67 μονάδες.

Ραγδαία άνοδο 39% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας κάνναβης Tilray την Τετάρτη καθώς η ομάδα retail αγοραστών που μέσω του Reddit και του subforum του WallStreetBets, είχε προκαλέσει την εκτίναξη της GameStop, έστρεψε αλλού την προσοχή της, θέλοντας να προκαλέσει short squeeze στα hedge funds, ενώ παράλληλα έστειλαν σήμα αγοράς και για την μετοχή της Aphria με τη οποία η παραπάνω συγχωνεύεται. Η συνεδρίαση της Πέμπτης, όμως, βρήκε την μετοχή να κατακρημνίζεται πλέον του 23% και των 15 μονάδων.

Όσον αφορά την Tesla του Elon Musk, ο αδερφός του δισεκατομμυριούχου και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, πούλησε 30.000 μετοχές της αξίας 25,56 εκατ. δολαρίων. Η μετοχή της Tesla κερδίζει 2,41% και 19,41 μονάδες.

Πάντως, η στήριξη της τελευταίας προς το bitcoin με την έναρξη αποδοχής των συναλλαγών με το κρυπτονόμισμα, μαζί με εταιρείες όπως η Mastercard και η BNY Melloy, συνέβαλαν στην εκτόξευση του μέσα στην ημέρα στο ιστορικό υψηλό των 48.297 δολαρίων. Το bitcoin έχει αυξήσει την αξία του κατά 60% από την έναρξη της χρονιάς, εκμεταλλευόμενο το ολοένα αυξανόμενο θεσμικό ενδιαφέρον και αποδοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider