Άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες - Ομόλογα και αποτελέσματα στο φόντο των συναλλαγών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες - Ομόλογα και αποτελέσματα στο φόντο των συναλλαγών

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, παρά την αρχική «νευρικότητα», με τους επενδυτές να παρακολουθούν την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων, τα εταιρικά οικονομικά μεγέθη καθώς και τα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κερδίζει 0,45%, στις 414 μονάδες.
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,71%, στις 13.986.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 κινείται ανοδικά 0,73%, στις 5.770.
Ο FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει κέρδη 0,19%, στις 6.629 μονάδες.
Ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,00%, στις 8.138 μονάδες.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB αντίστοιχα σημειώνει πτώση 0,59%, στις 23.056.

H διαπραγμάτευση στις ευρωπαϊκές αγορές ακολουθεί μια «αμήχανη» ημέρα συναλλαγών στην Ασία καθώς και τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε ξανά πάνω από το 1,3%, την Παρασκευή. Οι αποδόσεις τείνουν να αυξάνονται μαζί με τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν πως οι κεντρικές τράπεζες θα τραβήξουν το πόδι από το γκάζι, και θα μειώσουν τις αγορές assets. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις μπορεί επίσης να σημαίνουν περισσότερο χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί από τις μεγάλες εταιρείες, κάτι το οποίο έχει την τάση να πλήττει τις αγορές μετοχών καθώς οι επενδυτές αξιολογούν εκ νέου το επενδυτικό περιβάλλον.

Σχετικά με το θέμα, η Janet Yellen, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε τα κρατικά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και δήλωσε πως θα χρειαστεί ένα μεγάλο πακέτο στήριξης για να «επανεκκινήσει» η οικονομία.

Ξανά πίσω στην Ευρώπη, και ο όγκος λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 8,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας. Η πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της WSJ και είχαν προβλέψει πτώση 2%. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, θα προεδρεύσει σε τηλεδιάσκεψη των G-7, την Παρασκευή, και αναμένεται να εκθέσει την φιλοδοξία του για μείωση του χρόνου ανάπτυξης νέων εμβολίων κατά τα δύο τρίτα, δηλαδή στις 100 ημέρες.

Εντωμεταξύ, στην Γερμανία η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «πολύ αποτελεσματικό» και πως οι αρνητικές παρενέργειες είναι βραχύβιες.

Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, ξεχωρίζουν αυτά των Hermes, Renault, Allianz and Swiss Re.

H Hermes ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν το 2020 εξαιτίας των μειωμένων εσόδων, αν και τα έσοδα ανέκαμψαν στο δεύτερο εξάμηνο. Η γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας παρουσίασε ετήσια καθαρά κέρδη 1,39 δισ. ευρώ, έναντι 1,53 δισ το 2019. Η μετοχή της κερδίζει 4,99%.

Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz ανακοίνωσε πως τα λειτουργικά κέρδη για το δ’ τρίμηνο αυξήθηκαν στα 2,98 δισ. ευρώ από 2,75 δισ. το 2019. Τα καθαρά κέρδη τριμήνου μειώθηκαν στα 1,82 δισ. ευρώ από 1,86 δις ενώ και τα δύο παραπάνω μεγέθη δεν ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η μετοχή της σημειώνει άνοδο 0,52%.

Ο γαλλικός κολοσσός στο χώρο του αυτοκινήτου, Renault, ανακοίνωσε καθαρές ετήσιες ζημιές 8,01 δις ευρώ, από ζημία 141 εκατ. ευρώ το 2019. Τα έσοδα της μειώθηκαν στα 43,47 δισ. ευρώ, από 55,54 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πληρωμές μερισμάτων για το 2020. Η μετοχή της χάνει 4,23%.

Η Swiss Re ανακοίνωσε την Παρασκευή πως κατέγραψε ζημιές για το 2020 καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας βάρυναν στα αποτελέσματα της, με 878 εκατ. ευρώ καθαρές ζημίες έναντι 727 εκατ. ευρώ κέρδος για το 2019. Η μετοχή της σημειώνει απώλεια 1,40%.

Ασία

Στον απόηχο της χθεσινής «νευρικής» συνεδρίασης στη Wall Street, τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν με μεικτά πρόσημα.

Στην Κίνα, ο δείκτης Shangai σημείωσε άνοδο 0,57%, στις 3.696 μονάδες, ενώ ο SZSE σημείωσε επίσης άνοδο 0,35%, στις 15.823 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,72%, στις 30.017 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχασε 1,34%, στις 6.793 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider