Η πρόσφατη επιτυχημένη ΑΜΚ ύψους 1,4 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, θα πρέπει ανοίξουν το δρόμο για την επιτάχυνση της μείωσης των κινδύνων στον ισολογισμό της τράπεζας (de-risking), όπως επισημαίνει η HSBC, μειώνοντας παράλληλα την απόσταση, ως προς την ποιότητα των assets και των επιπέδων κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα, από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Ο βρετανικός οίκος μειώνει την εκτίμησή του για την πορεία του δείκτη NPE για το 2023 στο 5% (από 16%) ανεβάζοντας παράλληλα το δείκτη αποδοτικότητας κεφαλαίων (ROTE) για το 2024 στο 9% από 6% προηγουμένως. Έτσι, θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 1,70 ευρώ από 1,61 προηγουμένως, με σύσταση «hold» εξαιτίας του ισορροπημένου risk/reward και με εκτιμώμενο P/TBV για το 2022, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση του ισολογισμού, στο 0,40x, από 0,20x.
Σύμφωνα με την HSBC, το business plan της τράπεζας για τη μείωσης των NPEs είναι επιθετικό αλλά βιώσιμο. Σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση, η τράπεζα έχει δεσμευτεί να μειώσει το δείκτη NPE χαμηλότερα από 10% έως 11 δισ. ευρώ με βάση τις τιτλοποιήσεις του «Sunrise», τις πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ NPEs και τα project «Phoenix» και «Vega» που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η HSBC υπολογίζει ότι οι προσπάθειες βελτίωσης του κεφαλαίου θα μετριάσουν τις περισσότερες απώλειες από αυτές τις ανόργανες ενέργειες και θα περιορίσουν τη μείωση του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET 1) από περίπου 11% στο τέλος του 2020 έως 10% το 2022, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της. Οι δείκτες σταδιακά θα πρέπει να αυξάνονται από τη βελτιωμένη παραγωγή οργανικών κεφαλαίων.
Η HSBC αναμένει πως η Τράπεζα Πειραιώς θα επιστρέψει στην κερδοφορία μετά την εξυγίανση του ισολογισμού της το 2023 και να φτάσει σε κανονικοποιημένο επίπεδο κερδοφορίας το 2024. Το μικρότερο επίπεδο NPEs οδηγεί σε μείωση του CoR από 100 μ.β σε 75 μ.β, προσθέτοντας περίπου 120 μ.β στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις ROTE.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι το discount σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες εξακολουθεί να δικαιολογείται. Παρόλο που η τράπεζα φαίνεται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη μετά την εκκαθάριση, οι δείκτες της εξακολουθούν να υπολείπονται. Ως εκ τούτου, ο δείκτης ROTE θα είναι χαμηλότερα από τη Eurobank την Εθνική Τράπεζα και σε ευθυγράμμιση με την Alpha Bank. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται στο ίδιο επίπεδο με βάση το εκτιμώμενο P/TBV για το 2022, με την Εθνική Τράπεζα και με premium 14% σε σύγκριση με την Αlpha Bank, μετά το άλμα της τιμής της μετοχής, υποδηλώνοντας ότι έχει γίνει ήδη το pricing για την επιτυχημένη εκτέλεση του φιλόδοξου turnaround story.
Επιπλέον, ως προς τα έσοδα προ προβλέψεων η HSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις της μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτερη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που κερδίζουν τόκους,τα υψηλότερα κεφάλαια που άντλησε μέσω της ΑΜΚ, την υψηλότερη αναμενόμενη χρήση του TLTROs της ΕΚΤ, και της καλύτερης δημιουργία εσόδων από χρεώσεις. Αυτά προσθέτουν άλλες 150 μ.β στο μεσοπρόθεσμο ROTE, φτάνοντας στο 9% για το 2024, αυξάνοντας τα έσοδα προ προβλέψεων κατά 13%/19% το 2024 - 2025, σύμφωνα με την HSBC.