Θετική στην προοπτική των ελληνικών μετοχών παραμένει η HSBC, διατηρώντας παράλληλα την «overweight» θέση της, καθώς όπως επισημαίνει θα ενισχυθούν από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με την HSBC, η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά, παρά την επιβράδυνση του τουριστικού κλάδου. Πρόσφατα άλλωστε αναθεώρησε πρόσφατα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για φέτος από 2,2% σε 4,5%, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης στον τουρισμό είναι πιθανό να περάσει την επόμενη χρονιά παρά φέτος. Έτσι, ο Simon Wells εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι ακόμη ταχύτερη το 2022, καθώς αναμένεται να φτάσει στο 5,5% από 6% που εκτιμούσε προηγουμένως.
Στο πλαίσιο της ταχείας κυκλικής ανάκαμψης, ο συνδυασμός αποτιμήσεων / κερδοφορίας της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικός, με τον δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) να κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη των ΕΜ (αναδυόμενων αγορών), αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Η εγχώρια αγορά βρίσκεται σύμφωνη με ένα consensus για το δείκτη P/E στο 11x για το 2021 και στο 8,5x για το 2022.
Παράλληλα, η εγχώρια αγορά προσφέρει επίσης μια σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση, που προσεγγίζει το 3,3% για το 2021. Η συνολική αύξηση της κερδοφορίας των εισηγημένων θα είναι στο 29,5% για φέτος και στο 28,8% για το 2022. Η HSBC σημειώνει επίσης ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι επίσης ελκυστική, στο 0,75% καθώς είναι αρκετά πιο χαμηλή σε σύγκριση με αυτήν των περισσότερων αναδυόμενων αγορών, και αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.
Από την πλευρά της ρευστότητας, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μικρές αγορές, η εγχώρια αγορά απέχει πολύ από το να αποτελέσει ένα συχνό trade, που έχει συγκεντρώσει μεγάλη συμμετοχή. Το μέσο fund που εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές έχει «underweight» θέση στην Ελλάδα και υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για μετοχές της εγχώριας αγοράς. Αυτό υποδηλώνει ότι εφόσον αναπτυχθεί ένα θετικό «story», υπάρχει σημαντικό περιθώριο για στήριξη σε επίπεδο ρευστότητας.
Σαφώς, όπως σημειώνει η HSBC, ένα σημαντικό μέρος του «story» της Ελλάδας σχετίζεται με τις τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 29% του FTSE Greece. Σε αυτές, το consensus για το P/E είναι στο 7,6x για το 2021 και στο 6x το 2022, με το δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) να διαμορφώνεται στο 0,4x και για τις δύο χρονιές. Όπως τονίζει, η προσπάθεια μείωσης των παλαιών NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν σε βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων. Παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να προσφέρει σημαντικά περιθώρια για καλές αποδόσεις στον καταναλωτικό κλάδο.