Σημαντικοί κίνδυνοι επαναφοράς των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown φαίνεται πως ελλοχεύουν στις ΗΠΑ αλλά και σε μεγάλα τμήματα ευρωπαϊκής ηπείρου, εξαιτίας της εξάπλωσης «Όμικρον», όπως εκτιμά πλέον, η Credit Suisse.
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, η «Όμικρον» εξαπλώνεται πλέον αρκετά γρήγορα στη Βρετανία και σε πολλές άλλες χώρες, ενώ στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει πλέον τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων κορονοϊού, συνεχίζοντας με ένα ταχύτερο ρυθμό εξάπλωσης από αυτό που ανέμεναν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Κάπως έτσι, οι ανωτέρω περιοχές πιθανότατα να μην είναι σε θέση να αποφύγουν τα αυστηρά lockdown κατά τη χειμερινή περιόδο, προκειμένου να απορροφήσουν την πίεση και να στηρίξουν τα, υπό δοκιμασία, υγειονομικά συστήματα. Ομοίως, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας της «Όμικρον», υψηλός είναι ο κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων και για τις ασιατικές χώρες.
Ωστόσο, η νέα εικόνα που διαμορφώνεται έρχεται σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός παγκοσμίως βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που ήδη έχει μετακινήσει τη Fed προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης του tapering και φέρνοντας σε μια πιο εμπροσθοβαρή βάση την αύξηση των επιτοκίων.
Όπως σημειώνει η Credit Suisse, ακόμη και η πιο «dovish», Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αμφιταλαντεύτηκε πρόσφατα στη δέσμευσή της να διατηρήσει το ιδιαίτερα χαλαρό νομισματικό πλαίσιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον, οι κεντρικές τράπεζες θέτουν στο επίκεντρο τον πληθωρισμό, με το τελευταίο πανδημικό κύμα να μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τις προοπτικές για τον αυτόν παρατείνοντας τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς.
Η νέα κατάσταση για τις αγορές
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ισχυρός ελβετικός οίκος εκτιμά πως «θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία οι προοπτικές ανάπτυξης εξασθενούν ενώ οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται ταυτόχρονα να περιορίσουν τη ρευστότητα». Στη βάση αυτού και της μείωσης του ρίσκου ενόψει αυτών των μεταβαλλόμενων συνθηκών, το Investment Committe (IC) της Credit Suisse αποφάσισε να μειώσει τη στάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές μετοχών για τα χαρτοφυλάκια σε στρατηγικά επίπεδα, κλείνοντας έτσι την «overweight» κατανομή και περνώντας πλέον σε μια πιο «ουδέτερη» θέση. Με αυτή την κίνηση, το IC ευθυγραμμίζει τους κινδύνους ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες.
Παράλληλα εξακολουθεί να διατηρεί μια ελαφρά κυκλική κλίση στα χαρτοφυλάκια εκτιμώντας ότι οι αγορές μετοχών έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου σε έναν χρονικό ορίζοντα 6 μηνών καθώς στο βασικό του σενάριο συνεχίζει να αναμένει τη διατήρηση της παγκόσμιας αναπτυξιακής δυναμικής πέρα από τη μεσοπρόθεσμη βάση.
Στο πλαίσιο των μετοχών, η Credit Suisse διατηρεί μια κλίση προς πιο κυκλικές αγορές όπως της Γερμανίας και της Ιαπωνίας αλλά και στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, των υλικών και των αμερικανικών small caps έναντι των large caps, περιορίζοντας τη σύσταση της για τη Βρετανία σε «ουδέτερη» λόγω της επιδείνωσης της εικόνας της κερδοφρίας, με «underweight» θέση για τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Ο στόχος που θέτει ο ελβετικός οίκος για τον S&P 500 για τους επόμενους τρεις μήνες είναι στις 4.765 μονάδες και στις 5.000 μονάδες σε 12μηνη βάση, ενώ για τον Eurostoxx 50 στις 4.285 μονάδες και στις 4.475 μονάδες αντίστοιχα. Για τον ελβετικό SMI των blue chips, το IC της Credit Suisse αναμένει άνοδο στις 12.740 μονάδες κατά τους επόμενους τρεις μήνες και στις 13.245 μονάδες μέχρι το τέλος του 2022, με τον «πήχη» για τον FTSE 100 να μπαίνει στις 7.470 μονάδες και στις 7.725 μονάδες σε αντίστοιχη χρονική βάση.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image