«Εύθραυστο» το ράλι του πετρελαίου στα 50 δολάρια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εύθραυστο» το ράλι του πετρελαίου στα 50 δολάρια

«Φρένο» μπήκε τη Δεύτερα στο ράλι που οδήγησε το πετρέλαιο στα 50 δολάρια/βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας από τον OPEC στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Το πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη του πετρελαίου αποδεικνύεται από χθεσινή τη βουτιά 3% στην τιμή του αμερικάνικου αργού (WTI), στον απόηχο των στοιχείων που δείχνουν εκτίναξη των εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων τον Ιούλιο στην Κίνα, ενώ αναμένεται αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράκ και τη Νιγηρία.

Το βλέμμα των παραγόντων της αγοράς, πάντως, παραμένει κολημμένο στην Αλγερία, όπου τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η σύνοδος των χωρών του OPEC και άλλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών, όπως η Ρωσία. Με τις ελπίδες των επενδυτών να αναζωπυρώνονται, για επίτευξη συμφωνίας με στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ράλι 20% τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα 50 δολάρια.

Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι βιώσιμα και ότι τον ενθουσιασμό των επενδυτών που προεξόφλησαν την επίτευξη συμφωνίας θα διαδεχθεί η απογοήτευση. Όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley, είναι «εξαιρετικά απίθανο» να βγει λευκός καπνός από τη σύνοδο του OPEC.

«Η αγορά αντιμετωπίζει τον OPEC σαν την κεντρική τράπεζα για το πετρέλαιο, που με μία και μόνη του κίνηση μπορεί να δώσει κατεύθυνση στην αγορά», σημειώνουν οι αναλυτές της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας. Τις προσδοκίες των επενδυτών τροφοδότησαν τα σχόλια του υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, ο οποίος δήλωσε στις 11 Αυγούστου ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να συμβάλλει στην εξισορρόπηση της αγοράς».

Οι αναλυτές της Morgan Stanley, όμως, εκτιμούν ότι ο ενθουσιασμός της αγοράς είναι πρώιμος και οι επενδυτές παρανόησαν τα σχόλια του Σαουδάραβα υπουργού. «Την ίδια θέση επαναλαμβάνει η Σαουδική Αραβία εδώ και μήνες. Στην πραγματικότητα, ούτε αναγνωρίζει ότι πρέπει να ληφθεί δράση, ούτε δεσμεύεται ρητά ότι θα συνδράμει εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια», εξηγούν.

Η ιδέα για «πάγωμα» της παραγωγής είχε επανέλθει ενόψει της συνόδου του OPEC στη Ντόχα τον Απρίλιο, όπου το Ιράν αρνήθηκε να συμμετέχει, τινάζοντας το σχέδιο στον αέρα. «Το Ιράν έχει ημερήσια παραγωγή 200.000 βαρελιών και δεν πιστεύουμε ότι θα δεχθεί οποιουσδήποτε περιορισμούς στην παραγωγή της», εκτιμά η Barclays, συμπληρώνοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν, αποκλείεται να υπογράψει η Ριάντ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τράπεζα, ότι οι πιθανότητες για συμφωνία που θα βάλει φρένο στην παραγωγή είναι πολύ μικρές.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και να διαψευστούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών και οι «κλειδοκράτορες» του πετρελαίου να καταλήξουν σε συμφωνία, η τιμή του πετρελαίου δεν θα δει σημαντική άνοδο από τα σημερινά επίπεδα, σημειώνει με τη σειρά της η Morgan Stanley. «Δεδομένου ότι μεσολαβεί ακόμη ένας μήνας μέχρι το Διεθνές Φόρουμ για την Ενέργεια στην Αλγερία, οι αγορές αναμένεται να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider