Συνέχεια στο κατήφορο του ΧΑ - Η Coca Cola κρατά τον Γενικό Δείκτη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνέχεια στο κατήφορο του ΧΑ - Η Coca Cola κρατά τον Γενικό Δείκτη
Συνέχεια ξεπουλήματος σε μια σειρά μετοχών. ΕΕΕ και ΕΥΡΩΒ κράτησαν την αγορά.

Διαρκείς πωλήσεις βγαίνουν στο ΧΑ τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες με την αγορά να συμπληρώνει αρνητικό καρέ, απειλώντας πλέον ευθέως τις 1.400 μονάδες, με το μομέντουμ να είναι ξεκάθαρα αρνητικό.

Στα αξιοσημείωτα πως δε βγαίνει ούτε μια τεχνική ανοδική αναλαμπή, τη στιγμή που η ΕΕΕ με λιγοστές ακόμη μετοχές διαμορφώνει μια «μαγική» εικόνα για την αγορά.

Μέσω της υψηλής στάθμισης στον ΓΔ, η άνοδος της Coca Cola διαμορφώνει ένα σκηνικό συσσώρευσης για τον ΓΔ, τη στιγμή που πολλές μετοχές του 25άρη βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο και οι τράπεζες συνεχίζουν πτωτικά.

Η εσωστρέφεια και η δυσαρέσκεια αποτελούν πλέον τις βασικές γραμμές τάσης έναντι των επιθετικών αγορών στο διεθνές περιβάλλον. Ούτε η είδηση ένταξης του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell αλλά ούτε και το ΟΚ της Κομισιόν για την ολοκλήρωηση του μεγάλου ντιλ ΤΕΝΕΡΓ - Masdar ήταν ικανά να δώσουν ώθηση στην αγορά που συνέχιζε να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, πλην των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo και ΟΠΑΠ που κινήθηκαν δυναμικά προς υψηλότερα επίπεδα.

Στην ετήσια ανασκόπησή του ο ισχυρός index provider έκανε την αρχή θέτοντας το ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη. Με αυτή την κίνηση ο οίκος FTSE προηγήθηκε του MSCI που δεν έδωσε πριν από μερικούς μήνες το «πράσινο φως».

Πάντως το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό εδώ και αρκετούς μήνες που συσσωρεύει σχεδόν 8 μήνες, με τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια να παίρνουν τη μορφή εξόδου και εγχώριων κεφαλαίων από την αγορά. Η υπομονή ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτών εξαντλείται και υπό αυτό το πρίσμα οδηγούνται στο ταμείο, είτε λαμβάνοντας πλεον κουτσουρεμένες αποδόσεις είτε ακόμη και με ζημιές. Τα αλλεπάλληλα placements και οι ΑΜΚ έχουν στραγγίξει την ρηχή αγορά που μέσω ενός διαρκούς rotation προσπαθεί κάπως να κρατηθεί.

Τι κι αν οι ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές αναβαθμίζουν διαρκώς, οικονομία, τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Οι επενδυτές δεν ακούν απολύτως τίποτα, με το ταμπλό να παραμένει εδώ και μήνες σε ένα πολύ στενό εύρος. Οι αναβαθμίσεις αποτελούν ένα μικρό «τυράκι» για να κινητοποιηθούν χαρτοφυλάκια. Το ζήτημα πως αν δεν μπει χρήμα, που υπάρχει άπλετο στο σύστημα, όσο και και να αναβαθμίζουν οι αναλυτές, το ΧΑ θα στυλώνει τα πόδια σε αυτά ή και χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «η αυξανόμενη προσφορά «χαρτιών» εκ μέρους των εισηγμένων αποτελεί στην παρούσα φάση το κυριότερο story του ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις να ενισχύουν την εταιρική ευρωστία, τη διασπορά μετοχών και τη γκάμα των επενδυτικών επιλογών. Στον αντίποδα, στην «άνυδρη» λεωφόρο Αθηνών, των συγκεκριμένων σε αυτή τη φάση δυνατοτήτων, η απορρόφηση πολύτιμης ρευστότητας γίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ταυτόσημη ενός ελαφρά πτωτικού και ανησυχητικού καναλιού των τιμών σε Γενικό Δείκτη (ΓΔ) και επιμέρους αποτιμήσεις.

Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ έχει αφήσει ουσιαστικά τους επενδυτές με τα κέρδη του Ιανουαρίου, καθώς έκτοτε το bottom line των διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων πιθανότατα… δεν εντυπωσιάζει. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο προβληματιζόμαστε από το ότι οι 8 από τις 9 προηγηθείσες συνεδριάσεις έκλεισαν «στο κόκκινο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται επί τη βάσει γρηγορότερων αντανακλαστικών και μικρότερης… «υπομονής».

Παρότι δεν θα τα «μαυρίσουμε» όλα αγνοώντας την εκπληκτική πορεία που έχουν να επιδείξουν οι αποτιμήσεις επιλεγμένων τίτλων τα τελευταία - μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού - χρόνια, το ΧΑ εσχάτως συνεχίζει να χάνει πολύτιμες ευκαιρίες και χρόνο να συμπορευτεί με τα «ξένα» τα οποία - έστω με φυσιολογική διστακτικότητα - διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, έτοιμα να «ρεφάρουν» άμεσα την οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση με νέα rebound. Βεβαίως, τα πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το profit taking σε ιστορικά υψηλά και οι ενδείξεις ηπιότερης μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης συντηρεί την απροθυμία ανάληψης επιπλέον επενδυτικών ρίσκων.

Πλέον, το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου» είναι το από πού θα αντληθούν τα «φρέσκα κεφάλαια» που τόσο πολλή ανάγκη έχει το ΧΑ ώστε να υπερκεράσει τα ζητήματα κορεσμού και «αποστράγγισης» ρευστότητας που το ταλανίζουν. Καλό βεβαίως το rotation τίτλων αλλά εξ’ ορισμού δεν μπορεί να οδηγήσει μόνο του τον ΓΔ προς το προ ολίγων μηνών επιτευχθέν πολυετές υψηλό των 1.500+ μονάδων.

Παράλληλα οι συναλλασσόμενοι αρχίζουν να μην αντιδρούν (τουλάχιστον προς ώρας) με ενθουσιασμό σε ειδήσεις όπως ο «χρησμός» του FTSE αναφορικά με την εν δυνάμει αναβάθμισή του ΧΑ στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών. Οπωσδήποτε τέτοιου τύπου αναβαθμίσεις δημιουργούν αυξανόμενο θεσμικό flow αλλά η ολοκληρωτική ανάκτηση εμπιστοσύνης «θέλει δουλειά πολλή» καθώς το ΧΑ παραμένει το τελευταίο «αναδυόμενο» Χρηματιστήριο της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, οι υψηλότερες τιμές–στόχοι που θέτουν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές δεν επαρκούν για να δώσει ένας πελάτης λιανικής μια άμεσα εκτελεστέα εντολή αγοράς».

«Και ενώ το ανοδικό momentum παραδοσιακά αποτελεί ζητούμενο για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο ΓΔ μοιάζει διαγραμματικά «θολός» ενόσω παραμένει «κλειδωμένος» εντός του - γνωστού και μη εξαιρετέου - εύρους 1.400-1.450 μονάδων. Εκ των πραγμάτων η αγορά θα διαφύγει από το εν λόγω πλαίσιο αλλά η κατεύθυνση προς την οποία θα το κάνει σε εβδομαδιαίο κλείσιμο είναι άγνωστη. Όσο το ΧΑ παραμένει «μαγκωμένο», τα επιχειρήματα περί «χωνέματος» της δομικής ανοδικής κίνησης από τα πολυετή χαμηλά θα «ξεθωριάζουν» και τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο θετικό σενάριο θα γίνονται πιο επιφυλακτικά αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων εισόδων και στο αρνητικό σενάριο θα «τραβήξουν για άλλες πολιτείες», καταλήγει ο Π. Στέριωτης.

Στο ταμπλό, ο κατήφορος συνεχίζεται με τον ΓΔ να απέχει σχεδόν 11 μονάδες από τις 1.400 με πιο πιθανή κατάληξη της 1.385 μονάδες όπως ολα δείχνουν. Κόκκινος ο 25άρης ως επί τπ πλείστον με μια σειρά μετοχών να βουλιάζει και σήμερα.

Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 1.411,61 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 107 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,62% για τον FTSE 25 στις 3.419,89 μονάδες, με τον τραπεζικό να κρατά λόγω ΕΥΡΩΒ, κλείνοντας με απώλειες 0,18%.

Το απόλυτο χάος στα blue chips, που για πολλοστή φορά μετά τις 16:00 έβγαινε τσουνάμι πωλήσεων.

Απώλειες 1,64% για τον ΟΤΕ, -1,91% για την ΜΠΕΛΑ, -1,63% για Μetlen, -1,21% για ΔΕΗ. Στο -3,05% η Cenergy και στα 9,21 ευρώ, με την Aegean στο -1,46% και τα 10,10 ευρώ πλέον.

Απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,57% και ΤΕΝΕΡΓ στο -0,20%. Sell off όπως συνέβη στα παραπάνω υπήρξε και στη Lamda με απώλειες 1,82%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider