Πάνω από τα 92 δολάρια το Brent παρά το θετικό κλίμα στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 92 δολάρια το Brent παρά το θετικό κλίμα στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 91,13 δολάρια και το Brent στα 92,53 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 1 δολάριο τη Δευτέρα, καθώς οι ενδείξεις προόδου στις πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τον περιορισμένο εφοδιασμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέφερε πριν από τρεις ημέρες το ζήτημα των απαλλαγών από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Αν και η ελάφρυνση των κυρώσεων θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην ταλαιπωρημένη οικονομία του Ιράν, θεωρήθηκαν από τις αγορές ως θετικό μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να καταλήξουν σε συμφωνία.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις κυρώσεις στο Ιράν, η χώρα θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποστολές πετρελαίου, προσθέτοντας ποσότητες στην παγκόσμια προσφορά, η οποία για την ώρα παραμένει σφιχτή.
«Εάν οι κυρώσεις για το πετρέλαιο επίσης χαλαρώσουν, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της αγοράς πετρελαίου», σημείωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

Ωστόσο, αυτό ίσως να μην είναι αρκετό για να ασκήσει πιέσεις στις τιμές οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 20% φέτος και είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, όπως προβλέπουν παράγοντες της διεθνούς αγοράς.

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό ενισχύονται από την κρίση στην Ουκρανία και την πιθανότητα ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία έχει θέσει επί του πεδίου το 70% των στρατιωτικών δυνάμεων που απαιτούνται για μια εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία ενώ διεθνείς πηγές θεωρούν τις επόμενες ημέρες κρίσιμες.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους σε περίπτωση εισβολής το Κίεβο θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ μια πλήρη εισβολή θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων. Υπολογίζουν ότι οι στρατιωτικές απώλειες της Ουκρανίας θα κινούνταν από 5.000 ως 25.000, ενώ οι αντίστοιχες ρώσικες σε 3.000 με 10.000 άνδρες. Βαρύτερες θα ήταν οι απώλειες των αμάχων που υπολογίζονται ανάμεσα στις 25.000 με 50.000.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (13:20 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 91,13 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,28% και το Brent στα 92,53 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,79%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Ο φειδωλός ΟΠΕΚ+ και ο φόβος για τα stranded assets

ING: Πιο σφιχτές οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω έλλειψης επενδύσεων

Πετρέλαιο: Οι υψηλότερες τιμές δεν πτόησαν τους Έλληνες οδηγούς και τα νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider