Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το «βάρος» του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το «βάρος» του πληθωρισμού
Oι ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό συνεχίζουν να απασχολούν τις αγορές ενώ στο κλίμα της αβεβαιότητας συμβάλλουν δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για μια πιο «επιθετική» στροφή στην νομισματική πολιτική. 

Τελευταία ενημέρωση 17:00

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό συνεχίζουν να απασχολούν τις αγορές ενώ στο κλίμα της αβεβαιότητας συμβάλλουν δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για μια πιο «επιθετική» στροφή στην νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,50% στις 470,01 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,38% στις 15.432 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,23% στις 7.654 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι διολισθαίνει 1,13% στις 7.021 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,87% στις 26.954 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,87% στις 8.808 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν πως σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 7,3% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να παραμείνει στα επίπεδα του 7,3%. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982. Στην σκιά αυτών των ανακοινώσεων, η χθεσινή διαπραγμάτευση επεφύλασσε βαριές απώλειες για την Wall Street με τον Dow Jones να χάνει άνω των 500 μονάδων.

Επιπλέον, άνοδο εμφάνισε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αν και με μικρότερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, όπου κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από το 1992, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Destatis. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 4,9% σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της Wall Street Journal. Σε εναρμονισμένο επίπεδο, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 5,1%, επίσης στο πλαίσιο των εκτιμήσεων. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4%, με βάση τα εθνικά πρότυπα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ αυξήθηκαν 0,9%, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, επίσης επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Περαιτέρω ανησυχίες προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος ανέφερε πως αυτά τα στοιχεία τον καθιστούν «δραματικά» πιο «γεράκι» απ' ό,τι πριν αναφορικά με την νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Ωστόσο, την Παρασκευή, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φρόντισε να είναι προειδοποιητική λέγοντας σε συνέντευξη της λέγοντας πως η βιασύνη στην «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής θα «έπνιγε» την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Η αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», ανέφερε η διοικήτρια, «αντίθετα: αν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αδύναμη και οι θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο». Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την θέση πως όλες οι κινήσεις της Τράπεζας θα πρέπει να έχουν σταδιακό χαρακτήρα αν και φρόντισε να είναι καθησυχαστική λέγοντας πως η ΕΚΤ «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί», υπό το φως των στοιχείων ενός επίμονου και διογκωμένου πληθωρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρωζώνη, αλλά και αντίστοιχες κινήσεις προς μια αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής και από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Μάκρο

Με ρυθμό 7,5% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το 2021, ανακάμπτοντας από την ιστορική «βουτιά» του 9,4% το 2020. Πρόκειται για την ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο, έπειτα από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος του 1% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Τον Δεκέμβριο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, συρρικνώθηκε κατά 0,2%, καθώς η παραλλαγή Όμικρον ώθησε στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ωστόσο να αναμένουν βαθύτερη συρρίκνωση, κατά 0,6%.

Η εικόνα στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν κατά κύριο λόγο τα ασιατικά χρηματιστήρια στην «σκιά» της συνεδρίασης της Wall Street, με την εξαίρεση του ιαπωνικού Nikkei 225 ο οποίος ενισχύθηκε 0,42%. Στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,98%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 0,66% και ο SZSE Component έχασε 1,55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider