Wall Street: Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στην «σκιά» της ουκρανικής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στην «σκιά» της ουκρανικής κρίσης
Η επιδείνωση της κατάστασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, έφερε αρνητικά πρόσημα στην αμερικανική αγορά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα -ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών περιφερειών από τον Βλ. Πούτιν- και οι φόβοι των επενδυτών για περαιτέρω κλιμάκωση, έφεραν αρνητικά πρόσημα στην αμερικανική αγορά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Παράλληλα, η αγορά αξιολογεί και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που εξαγγέλθηκαν σήμερα τόσο από την ηγεσία της ΕΕ όσο και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δια στόματος Τζο Μπάιντεν.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 482 μονάδες ή 1,42% και διαμορφώθηκε στις 33.596 μονάδες, μετριάζοντας μερικώς τις απώλειες που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, οι οποίες έφτασαν ως και τις 700 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 4.304 μονάδες, με απώλειες 1,01%.

Αρνητικό πρόσημο, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με πτώση 1,23% στις 13.381 μονάδες, ενώ νέα άνοδο -που τον έφερε στις παρυφές των 30 μονάδων- σημείωσε ο δείκτης VIX, που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 4% κατέγραψε ο τίτλος της Macy's, στον απόηχο των ανακοινώσεων της αλυσίδας καταστημάτων για τις επιδόσεις της κατά το δ' τρίμηνο του έτους, ενώ «βουτιά» της τάξης του 9% σημείωσε η μετοχή της Home Depot παρά το γεγονός πως οι επιδόσεις της ήταν αντίστοιχες με τις προβλέψεις της αγοράς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο και στις επιδόσεις των εισηγμένων στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, καθώς ε ντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει ο κύκλος των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματά τους στο δ' τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, μέχρι στιγμής περισσότερες από 400 εισηγμένες στον διευρυμένο S&P 500 έχουν ανακοινώσει τις επιδόσεις τους, με το 77% εξ αυτών να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται πως η αμερικανική αγορά οδεύει προς ακόμα μία εβδομάδα με απώλειες, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Ευρώπη αποτυπώθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες στο ταμπλό των συνεδριάσεων, με τον Dow Jones την προηγούμενη εβδομάδα να υποχωρεί κατά 1,9%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έχασαν 1,6% και 1,9% αντίστοιχα.

Μάκρο

Σημαντική άνοδο κατέγραψε τον Φεβρουάριο η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς η σχεδόν ολοκληρωτική άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας ενίσχυσε τις προσπάθειες ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Πιο αναλυτικά, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI της IHS Markit στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών κατέγραψε ισχυρή άνοδο από τις 51,1 μονάδες του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 56 μονάδων.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο PMI υπηρεσιών σκαρφάλωσε τον Φεβρουάριο στις 56,7 μονάδες από τις 51,2 μονάδες που βρισκόταν τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στις 53 μονάδες. Παράλληλα, ο μεταποιητικός PMI τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες από 55,5 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν οριακή αύξηση στις 56 μονάδες.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, καθώς υποχώρησε στις 110,5 μονάδες από τις 111,1 μονάδες του Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider