Μετά τη Goldman Sachs και η Deutsche Bank αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την Coca Cola HBC εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο της τρέχουσας κατάστασης στα μεγέθη της εταιρείας.
Η Coca Cola απέσυρε το guidance για το 2022, δεδομένου ότι η αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντιπροσωπεύουν το 20% του όγκου και των EBIT του 2021. Παράλληλα, μέσω της ενημέρωσης της διοίκησης έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση της αύξησης των εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, για την αντιστάθμιση της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος και του υψηλότερου κόστους εισροών.
Σε αυτή η βάση, η Deutsche Bank ενημερώνει τις εκτιμήσεις της για να αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και τη διψήφια πτώση του όγκου πωλήσεων στη Ρωσία. Αυτό σε συνδυασμό με την αρνητική επίπτωση από το translational και transactional FX (συναλλαγματικές διαφορές στα αποτελέσματα του ομίλου και μετατροπή σε ευρώ) την οδηγεί στη μείωση των EPS της Coca Cola HBC κατά 19,4% - 10,2% - 4,3% για το 2022 - 2023 - 2024. Ως εκ τούτου, η τιμή στόχος που προκύπτει από το DCF μειώνεται κατά 7,3% περίπου στις 2.900 πένες, με σύσταση «buy» ωστόσο.
Να επισημανθεί πως η Société Générale θέτει σύσταση «hold» με τιμή στόχο στις 2.255 πένες, διατηρώντας γενικότερα μια πιο «bearish» θέση. Ο δείκτης αποτίμησης P/E (τιμής προς κέρδη) εκτιμάται στο 13x για φέτος και στο 12x για το 2023, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 2,8x και 2,5x αντίστοιχα και ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 20% για φέτος.
Παράλληλα, η Goldman Sachs περιόρισε τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των δύο αγορών (Ρωσία, Ουκρανία) και κατά συνέπεια ευρύτερα για τα EPS κατά 10% - 12% για την τριετία 2022 - 2024. Επιπλέον, μείωσε την τιμή στόχο στις 2.450 πένες από 2.890 πένες για τους επόμενους δώδεκα μήνες αλλά διατηρεί τη σύσταση «buy» καθώς η μετοχή εξακολουθεί να δείχνει ελκυστική ακόμη και υπό το stress test.
Σύμφωνα με της εκτιμήσεις της, μια υποτίμηση της τάξεως του 25% για το ρωσικό νόμισμα έναντι του ευρώ συνεπάγεται ένα πλήγμα 600 μονάδων βάσης περίπου στο περιθώριο EBIT στην αγορά της Ρωσίας και κατά 8% περίπου σε επίπεδο ομίλου (κάθε 10% υποτίμηση στο ρούβλι έναντι του ευρώ ισοδυναμεί με περίπου 1,5% πτώση στις συναλλαγματικές διαφορές στα αποτελέσματα του ομίλου).
Επιπλέον, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως η Coca Cola έχει κάνει hedging κατά 70% στο κόστος των βασικών εμπορευμάτων για το 2022 και, ως εκ τούτου έχει μια αρκετά καλή ορατότητα για το υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο, το πετ κοκ (παράγωγο πετρελαίου, στενά συνδεδεμένο με την τιμή του πετρελαίου) είναι γενικά πιο δύσκολο να αντισταθμιστεί, με την G.S να υποθέτει πως αντιπροσωπεύει το 7% περίπου του κόστους πωληθέντων αγαθών (ισοδυναμεί με περίπου 320 εκατ. ευρώ το 2021). Υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εντάσεων, το τμήμα ανάλυσης της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα αύξησε την εκτίμησή της για το Brent στα 115 δολάρια το βαρέλι (σε διάστημα ενός μήνα) από 95 δολάρια προηγουμένως, με κινδύνους για μια προς τα πάνω αναθεώρηση στη βάση μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, κυρώσεων στο ενεργειακό πεδίο ή μιας συνεχιζόμενης έντασης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, μια αύξηση 10% στην τιμή του πετρελαίου θα αύξανε το COGS της Coca Cola (κόστος πωληθέντων αγαθών) κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ. Δεδομένων των hedges, η Goldman Sachs εκτιμά πως ο αντίκτυπος θα σταθμιστεί προς το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή προς το 2023.