«Βουτιά» στη Wall Street, πτώση 800 μονάδων στον Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» στη Wall Street, πτώση 800 μονάδων στον Dow
wall street
Συνεχίζεται το σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων. Κέρδη άνω του 3% για το αργό πετρέλαιο.

Εκ νέου πτώση σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας το σερί των τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων, καθώς οι συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται και ΗΠΑ, Ευρώπη και Βρετανία εξετάζουν την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 797,42 μονάδες κλείνοντας στις 32.817,38 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 3% στις 4.201,08 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 3,6% στις 12.830,96 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate, παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 3,72 δολάρια ή 3,2%, στα 119,40 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το υψηλότερο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Αυγούστου του 2020 ανήλθαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να συνεχίζει να λειτουργεί ως καταφύγιο. Τα συμβόλαια, παραδόσεων Απριλίου ενισχύθηκαν κατά 29,30 δολάρια, ή 1,5%, κλείνοντας στα 1.995,90 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή ενεργού συμβολαίου από τις 17 Αυγούστου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των διαταραχών στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας. «Ο στασιμοπληθωρισμός γίνεται γρήγορα το επίκεντρο στις στρατηγικές χαρτοφυλακίου», δήλωσε στο CNBC ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τον Όμιλο Leuthold. «Η προετοιμασία για πιο αργή ανάπτυξη και πιο επίμονο πληθωρισμό οδηγεί τους φόβους και τις ενέργειες των επενδυτών».

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων οι τραπεζικές μετοχές, με τη Citigroup να χάνει 1,8% και την U.S. Bancorp 3,9%.

Αντίθετα, η μετοχή της Bed, Bath & Beyond, εκτινάχθηκε 34,2%, αφού ο πρόεδρος της GameStop, Ryan Cohen, αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν 10% μερίδιο στο κατάστημα λιανικής, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας RC Ventures.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν πιο αργά με υψηλότερο πληθωρισμό, η οικονομία της Ευρώπης θα κινηθεί σχεδόν σε επίπεδα ύφεσης ενώ το ΑΕΠ της Ρωσίας θα υποστεί διψήφια πτώση εν μέσω της γεωπολιτικής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το CNBC Rapid Update, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% φέτος, μια μέτρια μείωση 0,3% από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, η Wall Street προσαρμόζεται ήδη για την βραδύτερη ανάπτυξη. Κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές από τη Citi έως την UBS, την Yardeni Research και την Evercore ISI έχουν αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις τους, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider