Σε αχαρτογράφητα νερά οι τιμές του πετρελαίου μετά από την απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αχαρτογράφητα νερά οι τιμές του πετρελαίου μετά από την απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 124,21 δολάρια και το Brent στα 129,12 δολάρια.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται πλέον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων ως αντίποινα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες κυρώσεις είναι πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου επιδεινώνοντας το κλίμα στην αγορά ενώ αναλυτές προειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση εάν οι κυρώσεις και η ένταση κλιμακωθούν περαιτέρω.

Εάν η Ρωσία ανταπαντήσει με άρνηση να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο, αυτό θα μπορούσε «εύκολα» να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά επιπλέον 20 έως 30 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Andy Lipow , πρόεδρος της Lipow Oil Associates. Η Μόσχα είχε προηγουμένως απειλήσει να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εάν οι δυτικές χώρες στοχοποιήσουν τον ενεργειακό της τομέα.

Που στοχεύει η απαγόρευση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ως μέρος μιας ευρύτερης απαγόρευσης που περιλαμβάνει φυσικό αέριο και άνθρακα.

«Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα καταφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη «σε στενή συνεννόηση» με τους συμμάχους.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο μαζί, παράγοντας περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.

Το 2021, οι ΗΠΑ εισήγαγαν κατά μέσο όρο 209.000 βαρέλια την ημέρα αργό πετρέλαιο και 500.000 βαρέλια την ημέρα με άλλα προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με την εμπορική ένωση American Fuel and Petrochemical Manufacturers.

Αυτό αντιπροσώπευε το 3% των εισαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ και το 1% του συνολικού αργού πετρελαίου που επεξεργάζονται τα διυλιστήρια των ΗΠΑ. Για τη Ρωσία, αυτό αντιπροσώπευε το 3% των συνολικών εξαγωγών της.

Όμως ακόμη και εάν οι ΗΠΑ αντέξουν χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, ίσως να μην ισχύει το ίδιο για την ΕΕ.
Λόγω της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας, «οι ΗΠΑ μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ πιο δύσκολο για την ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε στο Al Jazeera η Cornelia Meyer, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Meyer Resources.

Όσον αφορά τις συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας στις ΗΠΑ, αυτό «δεν είναι τόσο σημαντικό», εκτιμά.
«Αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από τη δυτική συμμαχία, και εάν η Ευρώπη την ακολουθήσει, θα ήταν πολύ σημαντικό», σημειώνει προσθέτοντας ότι η Κίνα και η Ινδία πιθανότατα θα αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο που θα εκτρέπεται από τη Δύση.

Την Τετάρτη το πρωί (10:24 ώρα Ελλάδος) το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 124,21 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,42% και το Brent στα 129,12 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,89%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Η Ρωσία «δεν θα πετύχει» περισσότερα οφέλη από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Διαβεβαιώσεις για συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία

Σε περίπτωση εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο η απόφαση της ΕΕ θα είναι κοινή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider