H Ουγγαρία δανείζει 500 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία με επιτόκιο μόλις στο 3,25%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Ουγγαρία δανείζει 500 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία με επιτόκιο μόλις στο 3,25%
Βόρεια Μακεδονία - Σκόπια / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σήμερα από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της χώρας για την λήψη δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σήμερα από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της χώρας για την λήψη δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία.

Η συμφωνία για το εν λόγω δάνειο επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν τον περασμένο Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Το δάνειο θα χορηγηθεί στη Βόρεια Μακεδονία από την ουγγρική τράπεζα Export-Import Bank.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε πως οι όροι του δανείου είναι πολύ ευνοϊκοί για τη χώρα του, καθώς το επιτόκιο ανέρχεται μόλις στο 3,25%, με τριετή περίοδο χάριτος και αποπληρωμή σε 24 εξαμηνιαίες δόσεις. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε πως εάν η χώρα του έβγαινε στις αγορές για να αντλήσει το ποσό αυτό θα έπρεπε να καταβάλει διπλάσιο επιτόκιο.

Επιπλέον, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε δηλώσει πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει να καθιερώσουν μια ειδική οικονομική συνεργασία στο μέλλον, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο θα σημαίνει ασφάλεια και χρηματοπιστωτική σταθερότητα για την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το δάνειο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προορίζεται για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων της χώρας με χαμηλό επιτόκιο και για την χρηματοδότηση έργων υποδομών στους 80 δήμους της χώρας.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (SDSM), то οποίο υποστήριξε ότι με το δάνειο αυτό, η Βόρεια Μακεδονία πολιτικά καθίσταται «όμηρος» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τις άλλες χώρες της ΕΕ και της Δύσης για τους στενούς δεσμούς που αναπτύσσει με τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα του.

Ακόμη, το SDSM υποστήριξε πως πίσω από το δάνειο αυτό βρίσκεται η Κίνα, επικαλούμενο σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μόλις πριν από μερικούς μήνες, η Ουγγαρία έλαβε δάνειο ενός δισ. ευρώ από τρεις κινεζικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι και το δεξιό κόμμα του VMRO-DPMNE διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα αυτού Fidesz.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο δεύτερος σε μέγεθος όμιλος τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας "4iG" υπέγραψαν στα Σκόπια, Μνημόνιο Συναντίληψης για την είσοδο της ουγγρικής εταιρείας στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας και για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή»

Λίβανος: H Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών

Ντράγκι από Ευρωκοινοβούλιο: Το «μήνυμα» στη Γερμανία για κοινό δανεισμό – Τι απάντησε στους επικριτές του

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider