Fitch: Η Ρουμανία κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική βαθμίδα εάν εκτροχιαστεί το έλλειμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Η Ρουμανία κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική βαθμίδα εάν εκτροχιαστεί το έλλειμμα
Γρήγορα μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ρουμανία προκειμένου να περιορίσει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο έχει γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γρήγορα μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ρουμανία προκειμένου να περιορίσει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο έχει γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να αποφύγει την απώλεια της βαθμολογίας επενδυτικής βαθμίδας, όπως αναφέρουν αναλυτές της Fitch Ratings.

Η χώρα της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, μπορεί να χρειαστεί να παγώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα για να μειώσει το έλλειμμα στο επίπεδο αναφοράς της ΕΕ, δηλαδή στο 3% του ΑΕΠ από το 2027, σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, Federico Barriga Salazar και Gergely Kiss, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,8% του ΑΕΠ από 7% που εκτιμάται φέτος, χωρίς σημαντική προσπάθεια δημοσιονομικής συγκράτησης, επισημαίνει η Fitch. Η βραδύτερη πορεία θα προκαλέσει αύξηση του δημόσιου χρέους προς το 80% του ΑΕΠ το 2037, επίπεδο «πολύ υψηλό για τη Ρουμανία», που θα ξεπερνούσε τον μέσο όρο των κρατών με αντίστοιχη βαθμολογία.

«Η αρνητική πίεση στην αξιολόγηση θα μπορούσε να αυξηθεί, ειδικά εάν υπάρχει δυσμενής μετάδοση στην αξιοπιστία της πολιτικής λόγω δημοσιονομικής αδυναμίας», ανέφεραν οι Salazar και Kiss, τονίζοντας ότι η Ρουμανία μπορεί να χρειαστεί πάνω από τέσσερα χρόνια για να ελέγξει το δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας αγωνίστηκε να περιορίσει το χρέος που ξεπέρασε το 50% της παραγωγής φέτος, με δαπάνες για προγράμματα που περιλαμβάνουν αυξήσεις των συντάξεων. Εβδομάδες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου, και τα δύο κύρια κόμματα — που σχηματίζουν κοινό συνασπισμό που κυβερνά στο Βουκουρέστι — τείνουν προς την αύξηση των συντάξεων στο έθνος των 19 εκατομμυρίων.

Η χώρα, η οποία βρίσκεται υπό τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ πριν από την πανδημία, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επταετή προθεσμία, αρχής γενομένης από το 2024, για τη μείωση του ελλείμματος προς το όριο του 3%, ωστόσο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σαφές σχέδιο για την επίτευξη του στόχου.

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου από το αναμενόμενο ελλείμματος φέτος, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει λάβει ορισμένα μέτρα ώστε να περιορίσει τις δαπάνες και να χορηγήσει αμνηστία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων φόρων. Περισσότερες αλλαγές αναμένονται μετά τις εκλογές που θα διενεργηθούν τον Νοέμβριο. Τώρα είναι περίοδος προεκλογικών υποσχέσεων, ιδίως προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μικρή άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής ελέω κλάδου αυτοκινήτων

Deutsche Bank: Οι 5 λόγοι για να είναι αισιόδοξες οι αγορές παρά την πρόσφατη αστάθεια

Ντράγκι από Ευρωκοινοβούλιο: Το «μήνυμα» στη Γερμανία για κοινό δανεισμό – Τι απάντησε στους επικριτές του

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider