Αισιοδοξία και κέρδη στις ευρωαγορές - Ουκρανία και πληθωρισμός στο προσκήνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία και κέρδη στις ευρωαγορές - Ουκρανία και πληθωρισμός στο προσκήνιο
Άνοδος άνω του 3% σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο, στο +2,2% ο STOXX 600.

Τελευταία ενημέρωση 16.54

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους επενδυτές να αξιολογούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στην οικονομία της Ευρωζώνης, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, την στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, όπου η ρωσική εισβολή διανύει την 16η ημέρα από την έναρξή της, ενώ στο κάδρο βρίσκεται και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες, με αντικείμενο την αύξηση των αμυντικών δαπανών του μπλοκ και την ένταξη της Ουκρανίας στις τάξεις της Ένωσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει κέρδη 1,77% στις 434,76 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο και τον κλάδο της ψυχαγωγίας να προσθέτουν 3,5%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

O δείκτης Eurostoxx 50, από την πλευρά του, κερδίζει 2,13% στις 3.729,32 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 2,87% στις 13.820 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,32% και βρίσκεται στις 6.289 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 1,2% στις 7.181 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,69% στις 23.272 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,82% στις 8.277 μονάδες.

Μάκρο

Με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο η οικονομία της Βρετανίας, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 0,8%, ανακάμπτοντας από 0,2% τον Δεκέμβριο, όταν εξαπλωνόταν ραγδαία η παραλλαγή Όμικρον. Το μέγεθος ξεπέρασε κατά πολύ το +0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η αύξηση ώθησε την παραγωγή περίπου 0,8% υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, με όλους τους κλάδους της οικονομίας να αναπτύσσονται.

Με ταχύτερο ρυθμό ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, σε σχέση με τον Ιανουάριο, αλλά με πιο αργό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, όπου είχε σημειώσει υψηλό από το καλοκαίρι του 1992.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Destatis, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,1% σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε εναρμονισμένο επίπεδο, σημείωσε άνοδο 5,5%, επίσης στο πλαίσιο των προσδοκιών.

Σε αρνητικό έδαφος οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις της Παρασκευής η πλειοψηφία των ασιατικών δεικτών, ακολουθώντας την πτωτική τάση που διαμορφώθηκε την Πέμπτη στην αμερικανική αγορά.

Έτσι, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε στις 25.162 μονάδες με απώλειες 2,05%, όπως και ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,47% στις 20.583 μονάδες. Απώλειες και για τον δείκτη KOSPI στη Νότια Κορέα, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.661 μονάδες, με πτώση 0,71%.

Εξαίρεση στα αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές ήταν οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shanghai να καταγράφει κέρδη 0,41% στις 3.309 μονάδες, ενώ o δείκτης Shenzhen διαμορφώθηκε στις 12.447 μονάδες με κέρδη 0,62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider