Δια χειρός Πούτιν άνοδος στις διεθνείς αγορές - «Μάζεμα» μετά από τις νέες αναφορές για κυρώσεις στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δια χειρός Πούτιν άνοδος στις διεθνείς αγορές - «Μάζεμα» μετά από τις νέες αναφορές για κυρώσεις στη Ρωσία
Στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία και εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων για τις εκατέρωθεν κυρώσεις μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μόσχας.

Τελευταία ενημέρωση: 18:17

Με «μαζεμένα» κέρδη κινούνται τα μεγάλα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και ενώ περαιτέρω άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων, στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία και εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων για τις εκατέρωθεν κυρώσεις μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μόσχας.

Νωρίτερα την Παρασκευή οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για ενδεχόμενη πρόοδο στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της ένοπλης σύρραξης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους, όταν ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία προέκυψε η πρόθεση της ΕΕ για νέες, επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία. Ακόμα, οι αναφορές του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για νέες κυρώσεις στη Μόσχα και η θέληση της Ουάσιγκτον για να αρθεί το εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε ρωσικά προϊόντα, επιφέρουν νευρικότητα στην Wall Street.

Η κίνηση στα χρηματιστήρια

Υπό τον πρίσμα των παραπάνω, στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημειώνεται αλλαγή κλίματος από την ευρεία άνοδο στο άνοιγμα της Παρασκευής.

Έτσι,ο Dow Jones κερδίζει 0,66%ή 212,80 μονάδες στις 33.386 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται 0,01% ή 0,98 μονάδες στις 4.260 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχωρεί 0,28% ή 36,89 μονάδες στις 13.090 μονάδες.

Στις αγορές της Ευρώπης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,41% στις 432,94 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 1,94% στις 13.704 μονάδες, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ισχυροποιείται 1,01% στις 7.172 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να ανεβαίνει 1,38% στις 6.292 μονάδες.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Υπό τον φόβο των νέων κυρώσεων, οι ενεργειακές τιμές καταγράφουν ισχυρή άνοδο, κοντά σε ενδοσυνεδριακά υψηλά της μέρας.

Για το πετρέλαιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, κερδίζουν 3,08% στα 109.30 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου ενισχύονται 2,58% στα 112.07 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο φυσικό αέριο, τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού TTF, παράδοσης Απριλίου, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κινούνται με κέρδη 4,65% στα 132,29 ευρώ ανά MWh, ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν φτάσει έως και τα 140 ευρώ ανά MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αισιοδοξία και κέρδη στις ευρωαγορές - Ουκρανία και πληθωρισμός στο προσκήνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider