Υποτονική άνοδος στο Χρηματιστήριο με το «βλέμμα» στις 890 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποτονική άνοδος στο Χρηματιστήριο με το «βλέμμα» στις 890 μονάδες
Στον ενεργειακό «πόλεμο» μεταξύ Ευρώπης - Ρωσίας στέκονται οι αγορές. Πώς κινείται το Χρηματιστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 15:45

Στους περίπλοκους χειρισμούς γύρω από την επίμονη στάση της Ρωσίας στο ζήτημα των πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλι αλλά και της εναντίωσης της Ευρώπης, στρέφονται οι αγορές, όπως και στα νέα δεδομένα από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η όξυνση της ένστασης στο ενεργειακό σκέλος φέρνει προ των πυλών το σταδιακό τέλος του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης από τη Ρωσία αλλά και τον κίνδυνο μετάβασης σε μια εκ νέου υφεσιακή τροχιά για την οικονομία, εν μέσω και άλλων παραγόντων (στροφή προς ένα πιο στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον, «διάβρωση» του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών, σημαντικά αντίξοες συνθήκες για τη βιομηχανική δραστηριότητα, ενδεχόμενη πτώση PMI, «επιθετικότεροι» χειρισμοί από τις κεντρικές τράπεζες, νέοι περιορισμοί λόγω πανδημίας στη Κίνα (Σαγκάη).

Αυτό το εκρηκτικό «μείγμα» έχει αποτυπωθεί σε ένα βαθμό το προηγούμενο διάστημα, αλλά ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης τόσο στα πεδία μάχης όσο και σε επίπεδο κυρώσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω de-rating, με ακραία short squeezes και sellable rallies.

Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντανακλάται όλο και περισσότερο στους δείκτες πληθωρισμού, με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αυξάνεται στο 7,6% τον Μάρτιο, από 5,5% τον Φεβρουάριο και υψηλότερα ακόμη από το 6,8% που ανέμενε το consensus. Αντίστοιχα, και στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,8% (από 7,6% τον Φεβρουάριο), ενώ ευρύτερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 5,9% τον Φεβρουάριο (σε μηνιαία βάση στο 2,5% έναντι 0,9% τον Φεβρουάριο).

Σειρά είχε η Ελλάδα με την ακρίβεια να συνεχίζει να εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από τη νέα άνοδο, κατά 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάρτιο. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο από το 1997 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις της Eurostat για τα κράτη – μέλη.

Με τη σειρά του αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος, με συνολικά 63 μονάδες βάσης να τιμολογούνται από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, που αποτελεί το υψηλότερο pricing μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μια αύξηση άνω των 30 μονάδων βάσης τιμολογούνται ακόμη και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, στο Χρηματιστήριο και σε επίπεδο τριμήνου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,32%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 12,8%. Από τις αρχές του έτους η εγχώρια αγορά έχει υποχωρήσει κατά 0,52%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μηδενίζει τις απώλειες και ο τραπεζικός κινείται στο +13,05%.

Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της εγχώριας αγοράς οι long θα πρέπει να κινηθούν προς την περιοχή των 885 - 897 μονάδων, υπέρβαση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την περιοχή των 908 - 914 μονάδων. Κίνηση χαμηλότερη από τα αρχικά επίπεδα θα ενεργοποιήσει τους short να πιέσουν προς τις 875 μονάδες (δύο ΚΜΟ 30), τις 855 και τις 830 - 825 μονάδες.

Για τον τραπεζικό δείκτη, κίνηση και έξοδος από την περιοχή των 647 - 628 μονάδων, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 60 δίνει κίνηση προς τις 721 μονάδες. Αντιθέτως, κίνηση χαμηλότερα από την περιοχή των 628 - 623 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30) μπορεί να οδηγήσει προς την ζώνη στην περιοχή των 593 - 588 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες (αν και απομακρύνεται αυτό το σενάριο).

Έτσι, στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ανεβάζει «ταχύτητες» καταγράφοντας άνοδο 1% στις 888,50 μονάδες, με τον τζίρο στα 32,60 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,01% στις 2.149,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραποδίδει ελαφρώς κατά 1,21% στις 650,77 μονάδες.

Τοποθετήσεις σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους εν μέσω ενός διευρυμένου rotation.

Στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα καταγράφει άνοδο 2,74% στα 3,446 ευρώ, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,06% στα 1,139 ευρώ και η Eurobank κινείται ηπιότερα στο 0,47% και τα 1,0675 ευρώ. Από την άλλη, στο -0,04% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,4145 ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα καλύτερα, από το αναμενόμενο, (τόσο των εκτιμήσεων της Goldman Sachs όσο και του consensus) αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο αποτελούν το «μοχλό» κίνησης για τη Goldman Sachs, ώστε να προβεί σε εκ νέου αύξηση των τιμών στόχων.

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος, αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,75 ευρώ από 1,68 προηγουμένως, με σύσταση «buy», στα 1,80 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,70 ευρώ, με «ουδέτερη» σύσταση, και για τη Eurobank στα 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ με σύσταση «buy», διατηρώντας εκτός κάδρου την Εθνική Τράπεζα.

«Επιθετικότερες» κινήσεις από τους long στον ΟΤΕ (2,44%), τη ΔΕΗ (1,97%), τη Mytilineos (1,21%), την Aegean (2,17%) και την Ελλάκτωρ (4,03%).

Ανοδικά κινούνται επίσης η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo ενώ ήπιο profit taking καταγράφεται σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή μετά την υπεραπόδοση κατά τις προηγούμενες συνεδρίασεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: «Τέλος» η συνεργασία με την Δύση - Θα ανταποδώσουμε τις κυρώσεις στην ΕΕ, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Ρεύμα: Ιστορικό ρεκόρ στην εγχώρια χονδρική τον Μάρτιο – «Φωτιά» στις τιμές όλης της Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider