Wall Street: Πτώση 2% στον Nasdaq, πάνω από 100 μονάδες χάνει ο Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πτώση 2% στον Nasdaq, πάνω από 100 μονάδες χάνει ο Dow
Oι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πιθανότητες ύφεσης καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τελευταία Ενημέρωση 21:06

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πιθανότητες ύφεσης καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία που κρατούν το πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,78%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,9%. Ο Dow Jones χάνει 0,4% ή σχεδόν 140 μονάδες.

Παρά το θετικό άνοιγμα σε S&P 500 και Dow, οι δείκτες άλλαξαν πρόσημο έπειτα από τις δηλώσεις της Λάελ Μπρέιναρντ της Fed πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της «ταχέως» για να μειώσει τον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και υπόκειται σε ανοδικούς κινδύνους», είπε, σημειώνοντας ότι η Fed χρειάζεται επίσης σταθερό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,56%, μετά τις δηλώσεις της, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.

Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα εξετάσουν εάν θα κάνουν μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων -κατά μισή ποσοστιαία μονάδα- στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Μαΐου. «Νομίζω ότι η αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξετάσουμε, μαζί με άλλα πράγματα», είπε

Εξάλλου, η Deutsche Bank έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που προέβλεψε ότι έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ. «Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την πρόσθετη σύσφιξη της Fed μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και τις αρχές του 2024», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε επενδυτικό τους σημείωμα.

Επίσης, οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve την Τετάρτη, τα οποία αφορούν τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και ανέφερε ότι έμειναν έξι ακόμη αυξήσεις φέτος.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ κατέγραψε ήπια πτώση τον Φεβρουάριο, στα 89,2 δισ. δολάρια, από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε τον πρώτο μήνα της χρονιάς, με τις εισαγωγές να αυξάνονται 1,3% τον Φεβρουάριο στα 317,8 δισ. δολάρια και τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο 1,8% στα 228,6 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 58 μονάδες, έναντι 56,5 μονάδων τον Φεβρουάριο, λίγο πιο κάτω από την αρχική μέτρηση των 58,9 μονάδων.

Η μετοχή του Twitter ενισχύεται 2,6%, μετά τα νέα ότι ο Έλον Μασκ θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, έπειτα από την απόκτηση του 9,2% στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Εχθές η μετοχή κατέγραψε την καλύτερή της ημέρα από την IPO.

«Οι αγορές υπήρξαν ανθεκτικές δεδομένης της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, των πιέσεων στις τιμές και του αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού outlook, με τη νοοτροπία «buy the dip» να ωθεί τις μετοχές», δήλωσε στο CNBC ο Mark Hackett, επικεφαλής επενδυτικής έρευνας της Nationwide.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider