Κόντρα στο διεθνές ρεύμα το Χρηματιστήριο - Κίνηση πάνω από τις 920 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στο διεθνές ρεύμα το Χρηματιστήριο - Κίνηση πάνω από τις 920 μονάδες
Βγαίνουν άμυνες στο Χρηματιστήριο. Υψηλότερες ζώνες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 14:20

Θετικό γύρισμα μετά το πρώτο μισό και κόντρα στην αρνητική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών και της χθεσινής πτώσης στη Wall Street με αιχμή τον τεχνολογικό Nasdaq, καταγράφει το Χρηματιστήριο. Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης το ΧΑ έδειξε να βγάζει υψηλότερες ζώνες άμυνας.

Η μεταβλητότητα ευρύτερα στις αγορές καλά κρατεί από τη στιγμή που ο πληθωρισμός συνεχίζει να «καλπάζει» στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis). Ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3%, όμοιος με την αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα από το καλοκαίρι του 1981.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 7,6%, όπως στην αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε αυτή τη βάση οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν έναν αυξανόμενο αριθμό αυξήσεων στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ κατά τους επόμενους 12 μήνες, στις 4,87 φορές που είναι το υψηλότερο από το 2011.

Επιβαρυντικός παράγοντας οι αργίες που ακολουθούν λόγω του Πάσχα των Καθολικών την Παρασκευή και τη Δευτέρα αλλά και του επακόλουθου Πάσχα των Ορθόδοξων. Οι επενδυτές προφανώς θα προβούν σε πιο προσεκτικές κινήσεις κλειδώνοντας κάποιες θέσεις, εν μέσω αβεβαιότητας.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,57% στις 922,77 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 43,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,47% στις 2.241,58 μονάδες και ο τραπεζικός καταγράφει κέρδη 0,38% στις 655,33 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank συνεχίζει να υποχωρεί οριακά κατά 0,14% στα 1,07 ευρώ, ενώ η Alpha Bank γύρισε θετικά κατά 0,59% στα 1,085 ευρώ, η ΕΤΕ σημειώνει κέρδη κατά 1,45% στα 3,703 ευρώ και η Πειραιώς κατά 0,73% στα 1,375 ευρώ.

Υψηλότερη κατοχύρωση κερδών και πιέσεις στους τίτλους της Coca Cola (-2,12%), και της Quest (-2,17%).

Ισχυρή άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή στο 3,09% φτάνοντας πλέον στα 17,34 ευρώ, αλλά και στην Ελλάκτωρ στο 3,61% και τα 1,378 ευρώ. Υψηλά κέρδη και της Jumbo μετά τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Jumbo, Ευάγγελος Βακάκης, μετά από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το σύνολο του 2021. Όπως είπε ο κ. Βακάκης, το πρόγραμμα θα αφορά έως και το 10% των μετοχών σε κυκλοφορία της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διοίκηση της Jumbo, παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2021 και τον υψηλό ρυθμό αύξησης των πωλήσεων που καταγράφεται ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι προκλήσεις για την νέα χρονιά καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αισιόδοξη η JP Morgan για την επόμενη ημέρα στα ελληνικά ομόλογα - Αναμένεται έξοδος στις αγορές

Goldman Sachs: Δεν θα εκτροχιαστεί η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας - Τι θα γίνει με το χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider