Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο με φόντο τους ενεργειακούς κλυδωνισμούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο με φόντο τους ενεργειακούς κλυδωνισμούς
Ισχυρές απώλειες και άμεσο κλείσιμο θέσεων στη βάση της κατοχύρωσης κερδών και υπό το φόβο περαιτέρω κλυδωνισμών στο ενεργειακό τοπίο.

Ισχυρό ξεπούλημα καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων και την πρώτη κίνηση της Ρωσίας να διακόψει τις ροές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κλιμακώνοντας έτσι τις περιφερειακές εντάσεις και στέλνοντας προειδοποιητικές «βολές» στην Ευρώπη ότι θα ακολουθήσει εν μέσω μιας σφοδρής αντιπαράθεσης σχετικά με τις πληρωμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου σε ρούβλια.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάσσει πληρωμή από «μη φιλικούς» αγοραστές σε ρούβλια και το μπλοκ να λέει ότι η απαίτηση είναι παραβίαση των κυρώσεων. Επίσης, η Πολωνία έδειξε να τραβάει περισσότερο το σχοινί και να ασκεί ιδιαίτερα έντονη κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του ρωσικού γίγαντα Gazpron πως σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ορισμένους πελάτες της στην Ευρώπη είναι ακόμα μία προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το αέριο ως ένα εργαλείο εκβιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, θετικό «σήμα» έστειλε η Moody's για τις ελληνικές τράπεζες μέσω νέας έκθεσής της, επισημαίνοντας πως διατηρεί το θετικό outlook παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη για φέτος, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών τους και μείωσης των NPEs, τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους. Η ισχυρή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ποιότητα του ενεργητικού και τη βασική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ανάγκες για προβλέψεις (από πιθανές ζημιές στο σκέλος των δανειοδοτήσεων) θα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Παράλληλα, τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών θα σταθεροποιηθούν καθώς οι τράπεζες έλαβαν εμπροσθοβαρώς το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις το 2020 - 2021, με τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα να αναμένεται να παραμείνουν «υγιείς» καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις, σύμφωνα με τη Moody's.

Από την άλλη, 1,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές μέσω της επανέκδοσης του 7ετούς τίτλους με επιτόκιο πλέον στο 2,51%.

Επίσης, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στο rebalancing της MSCI που θα λάβει χώρα το Μάιο, καθώς σύμφωνα με τη Société Générale αναμένεται πλέον να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM. Η «SocGen» έδειξε να «ανασκευάζει» και να εξετάζει πλέον και το ενδεχόμενο ένταξης τόσο της Mytilineos (είχε γίνει αναφορά και πριν την τριμηναία αναθεώρηση τον Φεβρουάριο, που αφορούσε κυρίως αλλαγές σε σταθμίσεις) όσο και των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές έδειξαν να πιάνουν έστω και καθυστερημένα το νήμα από το ισχυρό sell off που έπληξε τη Wall Street, κατοχυρώνοντας κυρίως κέρδη από τίτλους που πάτησαν γκάζι το τελευταίο διάστημα και με επίκεντρο τις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,17% στις 918,56 μονάδες, χάνοντας την κρίσιμη στήριξη στις 920 μονάδες, με τον τζίρο στα 92,57 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,16% στις 2.233,02 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 2,7% στις 653,27 μονάδες.

Στις τράπεζες υψηλότερες πιέσεις πέρασαν σε Eurobank και Alpha Bank με απώλειες κοντά στο 3%. Συγκεκριμένα, η Eurobank σημείωσε πτώση 3,24% στα 0,9976 ευρώ, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 2,53% (μάζεψε προσφορά στις δημοπρασίες) στα 1,116 ευρώ, με την Πειραιώς στο -2,57% και τα 1,40 ευρώ και την ΕΤΕ να βγάζει κάποιες άμυνες στο -1,28% στα 3,934 ευρώ.

Στα έτερα blue chips, η Viohalco «βούλιαξε» κατά 5,11% (ξεπέρασε και το 6%) στα 4,27 ευρώ με τη ΔΕΗ διολισθαίνει κατά 5,51% στα 7,635 ευρώ και την ElvalHalcor στο -2,89% και τα 1,68 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρές απώλειες σημείωσαν η Quest (-3,68%), η Ελλάκτωρ (-3,04%), η Τέρνα Ενεργειακή (-2,57%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,22%), η ΕΥΔΑΠ (2,65%) και η ΕΕΕ (-2,3%).

Βγήκαν κάποιες άμυνες σε ΜΟΗ, ΟΛΠ ενώ συγκρατημένη πτώση κατέγραψε η Jumbo στο -1,94%.

Πήγε να βγει ένα ήπιο bid και να διαφοροποιηθεί με θετικό πρόσημο ο ΟΤΕ κλείνοντας ωστόσο στις δημοπρασίες με ήπια πτώση 0,5% στα 17,98 ευρώ.

Αρνητικό το κλίμα στην αγορά με 103 μετοχές να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, 15 μόλις ανοδικά, και 46 αμετάβλητες.

Στο «κόκκινο» και η μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Epsilon Net να υποχωρεί κατά 4,03% στα 6,66 ευρώ και την Intrakat στο -3,97% και τα 2,30 ευρώ, δύο τίτλοι που ξεχώρισαν αρνητικά, ενώ μόνο η Τεχνική Ολυμπιακή έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,28%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις προειδοποιητικές «βολές» της Ρωσίας στην Ευρώπη

Θετικό «σήμα» από Moody's για τις ελληνικές τράπεζες - «Αντιστάθμισμα» του πολέμου το Ταμείο Ανάκαμψης

Επανέκδοση επταετούς ομολόγου - Άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,51%, πάνω από 4,8 δισ. οι προσφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider