«Ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις προειδοποιητικές «βολές» της Ρωσίας στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις προειδοποιητικές «βολές» της Ρωσίας στην Ευρώπη
Νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου μετά την κίνηση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Άμεση είναι η αντίδραση των αγορών και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου στην πρώτη κίνηση της Ρωσίας να διακόψει τις ροές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κλιμακώνοντας έτσι τις περιφερειακές εντάσεις και στέλνοντας προειδοποιητικές «βολές» στην Ευρώπη ότι θα ακολουθήσει εν μέσω αντιπαράθεσης σχετικά με τις πληρωμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου σε ρούβλια.

Τα ολλανδικά συμβόλαια (Ιουνίου, Ιουλίου) φυσικού αερίου σημειώνουν άνοδο 16,32% στα 119 ευρώ ανά μεγαβατώρα, βλέποντας και τα 127,50 ευρώ που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Αέριο: Έως τέλος Μαΐου οι αποφάσεις της Ελλάδας για πληρωμή σε ρούβλια

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάσσει πληρωμή από «μη φιλικούς» αγοραστές σε ρούβλια και το μπλοκ να λέει ότι η απαίτηση είναι παραβίαση των κυρώσεων. Επίσης, η Πολωνία έδειξε να τραβάει περισσότερο το σχοινί και να ασκεί ιδιαίτερα έντονη κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η κίνηση κατά της Πολωνίας και της Βουλγαρίας ουσιαστικά αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή επιβολής κυρώσεων για το φυσικό αέριο. Η διακοπή της ροής από τη Μόσχα υποδηλώνει επίσης τη χρήση της ενέργειας ως «όπλο», καθώς η σύγκρουση ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οποιοσδήποτε αγοραστής απορρίπτει τη νέα διαδικασία πληρωμής διατρέχει έναν πραγματικό κίνδυνο διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Η κίνηση δημιουργεί επίσης πρόσθετη ζήτηση καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αγοράσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με την Jefferies.

Το βάρος πέφτει στην Ευρώπη

Το βάρος πλέον πέφτει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ιταλία, που είναι και οι δύο κύριοι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, με το Βερολίνο να μην αντιδρά προς ώρας. Η κυβέρνηση Ιταλίας βολιδοσκοπεί πλέον την κατάσταση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom PJSC προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Πολωνία πρέπει να πληρώσει άμεσα τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρωσικό νόμισμα. Λίγα λεπτά αργότερα, ο κύριος προμηθευτής αερίου της Πολωνίας PGNiG είπε ότι ενημερώθηκε ότι όλες οι ροές θα σταματήσουν από τις 8 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.

Μέτριος αντίκτυπος

Η διακοπή των ρωσικών ροών προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία αναμένεται να έχει ένα «μέτριο αντίκτυπο» στα ισοζύγια φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τη Samantha Dart. Ωστόσο, αυξάνει το διακύβευμα για την ΕΕ «για το αν το νέο σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις και, ως εκ τούτου, θα διατηρήσει πιθανότατα την αστάθεια της αγοράς σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσαν. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε ότι έχει αρκετά αποθέματα (αποθήκευση) για να αντέξει τη διακοπή του εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία

Αέριο: Αναβαθμισμένη η θέση της Ελλάδας από τις νέες «οδούς» προμήθειας της Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider