Ευρωαγορές: «Ποδαρικό» Ιουνίου με μεικτά πρόσημα - «Βαρίδι» τα στοιχεία για την οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Ποδαρικό» Ιουνίου με μεικτά πρόσημα - «Βαρίδι» τα στοιχεία για την οικονομία
«Γρίφος» για τους επενδυτές τα νέα στοιχεία για ανεργία και μεταποίηση στην Ευρωζώνη.

Τελευταία ενημέρωση 16.56

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις συνεδριάσεις των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τετάρτη, κάνοντας «ποδαρικό» στον Ιούνιο, μετά από ένα μήνα όπου «έριξε» τον Stoxx 0,85% χαμηλότερα.

Η επενδυτική «κίνηση» συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, με την Ευρωζώνη να «αγγίζει» το 8,1% τον Μάιο, ενώ την Τετάρτη είναι ημέρα ανακοίνωσης στοιχείων για την ζώνη του ευρώ και την Βρετανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,05% στις 443,12 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,33% στις 3.801,62 μονάδες

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 0,55% στις 14.468 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που κινείται στις 6.493 μονάδες, με μικρά κέρδη 0,38%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 χάνει 0,04% στις 7.604 μονάδες. Στην Ιταλία, ο FTSE MIB κερδίζει 0,14% στις 24.540 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,51% στις 8.806 μονάδες.

Τον Απρίλιο, η ανεργία στην ζώνη του ευρώ παρέμεινε στο 6,8%, όσο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Η μέτρηση ξεπερνά τις προβλέψεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο αριθμός των ατόμων που ταξινομήθηκαν ως άνεργοι στην ευρωζώνη μειώθηκε στα 11,18 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε στο 13,9% τον Απρίλιο από 14,0% τον Μάρτιο.

Σε χαμηλό 18 μηνών βρέθηκε ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, καθώς οι παραγγελίες στην μεταποίηση μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, αποδεικνύοντας έτσι πόσο «εύθραυστος» είναι ο κλάδος, σύμφωνα με την S&P Global.

Ο μεταποιητικός δείκτης της S&P Global υποχώρησε στο 54,6 τον Μάιο από 55,5 τον Απρίλιο.

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Απρίλιο, σε ένα σημάδι πως η κατανάλωση των πολιτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει αρχίζει να επηρεάζεται από τον ισχυρό πληθωρισμό.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο κατά 5,4% έναντι συρρίκνωσης 1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 0,5%.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 0,4% έναντι συρρίκνωσης 4,4% τον Απρίλιο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 4,4%.

Ανά κλάδους, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7,7% σε μηναίο επίπεδο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο απ' όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, το 1994.

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν τον Μάιο οι τιμές λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Μάιο, από 2,7% τον Απρίλιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε στο 4,3% τον Μάιο σε ετήσια βάση και από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας επίσης στο υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Απρίλιο του 2012. Παράλληλα, ο πληθωρισμός των νωπών τροφίμων ανήλθε στο 4,5% από 3,5% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές των προϊόντων εκτός τροφίμων, επιβραδύνθηκαν στο 2% τον Μάιο από 2,2% τον Απρίλιο.

Η εικόνα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις στην Ασία, καθώς επίσημα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας για τον Μάιο, αν και κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω των lockdown για τον κορονοϊό και των περιοριστικών μέτρων από το Πεκίνο για αρκετές από τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Caixin/Markit για τα εργοστάσια στην Κίνα διαμορφώθηκε στις 48,1 μονάδες, ενισχυμένος από τις 46 μονάδες του Απριλίου και οριακά πάνω από τις 48 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Έτσι, ο Nikkei 225 στο Τόκιο σημείωσε άνοδο 0,65%, ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ κέρδισε 0,32%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,13% και ο SZSE Component κέρδισε 0,20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Συρρίκνωση στην εργοστασιακή δραστηριότητα και τον Μάιο λόγω των lockdown

Σε υψηλό 10ετίας οι τιμές λιανικής στη Βρετανία, αύξηση 2,8% τον Μάιο

Γερμανία: Ισχυρή πτώση 5,4%, άνω των εκτιμήσεων, στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider