Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τη σκυτάλη της ανόδου από την Wall Street παίρνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται μέσα στην ημέρα. 

(upd 16.23) Άνευρη άνοδο σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αναμένουν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται μέσα στην ημέρα.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει άνοδο 0,11% στις 14.500 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,04% στις 6.497 μονάδες. Το βρετανικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό την Παρασκευή λόγω των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ. Ο IBEX 35 στην Ισπανία γύρισε αρνητικός στο -0,11% στις 8.734 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,75% στις 24.240 μονάδες.

Οι Ευρωπαίοι traders προσπαθούν ακόμη να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ο οποίος αναρριχήθηκε στο 8,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και κατοχυρώνοντας έβδομο διαδοχικό ρεκόρ. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα «σήματα» που στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναζητώντας ενδείξεις για τον ρυθμό και την κλίμακα της αύξησης των επιτοκίων που απαιτείται για να μπει «φρένο» στις τιμές καταναλωτή.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται επίσης η συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΕ για μερική κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ κα οι σύμμαχοί του συμφώνησαν την Πέμπτη να αυξήσουν την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά περισσότερο από όσο αναμενόταν καθώς η ρωσική εισβολή προκαλεί μεγάλη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 441,42 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η επιχειρηματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global. Αναλυτικότερα, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες, υποχωρώντας από τις 55,8 μονάδες του Απριλίου, τη στιγμή που οι αρχικές μετρήσεις τον τοποθετούσαν στις 54,9 μονάδες, ενώ ο ΡΜΙ στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε τον Μάιο στις 56,1 μονάδες, μειωμένος σε σχέση με την αρχική μέτρηση των 56,3 μονάδων.

Με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων μειώθηκαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, λόγω της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των νοικοκυριών και του διογκούμενου πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Συγκεκριμένα, η συνολική βιομηχανική παραγωγής -που περιλαμβάνει την παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές- σημείωσε πτώση 0,1% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα οι γερμανικές εξαγωγές, καταγράφοντας αύξηση 4,4% σε μηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider