Ευρωαγορές: Θετικό τελείωμα στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Θετικό τελείωμα στην εβδομάδα
Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη νευρικότητα στην εκκίνηση των συναλλαγών, με τους επενδυτές να διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη νευρικότητα στην εκκίνηση των συναλλαγών, με τους επενδυτές να διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο σχεδόν 0,5%, με τους περισσότερους κλάδους στο «πράσινο». Κορυφαία επίδοση σήμερα σημείωσε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών που κέρδισε 3,2%. Σε επίπεδο μετοχών, στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η μετοχή της Commerzbank, στο +7,8%.

Σημειώνεται πως η πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας παρακολουθείται στενά από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προκειμένου να καθοριστεί το εύρος στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της το επόμενο χρονικό διάστημα. Η τράπεζα έχει τονίσει πως θα συνεχίσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχίες για το κατά πόσο η αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να προκαλέσει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός Τραπεζίτης της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, ανέφερε πως η ΕΚΤ θα μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητα της νομισματικής της πολιτικής χωρίς να προκαλέσει κάμψη της οικονομίας καθώς οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνης παραμένουν εντός του στόχου σταθερότητας που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Στις πολιτικές εξελίξεις, οι προβολείς στράφηκαν στο Λονδίνο και στο κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να παραμείνει μεταβατικός πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης του για αποχώρηση από την ηγεσία της χώρας και του κόμματος του (Τόρις).

Βασικό ζήτημα προσοχής είναι το κατά πόσο αυτή η κατάσταση ακυβερνησίας που φαίνεται να διαμορφώνεται στη Βρετανία μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της χώρας, που δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Στο ταμπλό

Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,52% στις 3.506 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 7.196 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,34% στις 13.015 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,44% στις 6.033 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1% στις 21.774 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση 0,27% στις 8.100 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας KLM, ο ολλανδικός βραχίονας της Air France KLM, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε 20 ακυρώσεις πτήσεων ανά ημέρα προς προορισμούς της Ευρώπης, λόγω ελλείψεων στο προσωπικό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider