Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν την Τετάρτη να αυξήσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο, μια κίνηση η οποία θα συνεισφέρει ελάχιστα στην αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων και στην ενίσχυση μιας ήδη σφιχτής αγοράς. Η στρατηγική του ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθιστώντας το ακριβό για τις αμιγώς εισαγωγικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Μια μεγαλύτερη αύξηση ενδεχομένως να λειτουργούσε ως καταπραϋντικό στη διεθνή αγορά η οποία πριν από μήνες είδε το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει πάνω από τα 100 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια. Όμως αυτό δεν συνέβη.
Οι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι υποσχέσεις για μια ελαφρά αύξηση της παραγωγής από τον οργανισμό αποτελεί περισσότερο έναν διπλωματικό ελιγμό παρά μια οικονομική κίνηση που θα είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Τα κράτη του ΟΠΕΚ+ ήδη απέτυχαν να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους πριν από την ανακοίνωση της Τετάρτης και για το λόγο αυτό τίθεται εν αμφιβόλω το εάν ο όμιλος θα πραγματοποιήσει και πάλι αυτά (τα λίγα) που είχε υποσχεθεί.
«Αλλά ένας τίτλος που λέει ότι ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή δεν είναι το ίδιο με το να φέρνει πραγματικά βαρέλια στην αγορά», δήλωσε στην WSJ ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της Clear View Energy Partners.
Από την άλλη, τα αποθέματα πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση την περασμένη εβδομάδα, μια εξέλιξη η οποία έδειξε να αντισταθμίζει άμεσα τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές του αργού αφότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την οριακή αυτή αύξηση της παραγωγής του.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση της τάξεως των 600.000 βαρελιών.
Από την άλλη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Μπάιντεν μέχρι στιγμής για να μειώσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δεκάδων εκατομμυρίων βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα, είχαν σε μεγάλο βαθμό αμελητέο αντίκτυπο.
Νέο γύρο υψηλών τιμών βλέπει η αγορά
Η αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ ασκεί μεν πιέσεις στις τιμές αλλά η τιμή του πετρελαίου στην εγχώρια αγορά για κράτη που εισάγουν όπως η Ελλάδα επηρεάζεται από την ισοτιμία ευρώ δολαρίου και τις δυνάμεις που επιδρούν πάνω στα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Η σφιχτή αγορά αποτελεί μια νέα κανονικότητα και εάν δεν προκύψει μια εξαιρετική ανατροπή (από γεωπολιτικής κυρίως άποψης), οι υψηλές τιμές θα εξακολουθήσουν να υφίστανται όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι ούτε τα ίδια τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη έχουν επαρκή παραγωγική ικανότητα (και ορισμένα ούτε και την πρόθεση να παράξουν αρκετά παραπάνω) για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση. Η Σαουδική Αραβία, ηγέτης του ΟΠΕΚ+, είναι απρόθυμη να αυξήσει απότομα την παραγωγή καθώς εξισορροπεί τις φιλοδοξίες της για βελτιωμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την επιθυμία της να διατηρήσει τις ισορροπίες με τη Ρωσία, η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ+.
Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Σαουδική Αραβία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΠΕΚ+ έχει πολύ περισσότερο πετρέλαιο να προσφέρει. Ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι το βασίλειο και οι εταίροι του έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μετά την αύξηση της παραγωγής τους τους τελευταίους μήνες.
Το καρτέλ είπε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά συνυπολογίστηκαν στην απόφασή της να περιορίσει την αύξηση της παραγωγής. «Η περιορισμένη διαθεσιμότητα πλεονάζουσας χωρητικότητας απαιτεί τη χρήση της με μεγάλη προσοχή ως απάντηση σε σοβαρές διακοπές εφοδιασμού», ανέφερε η δήλωση του ομίλου.