Οι ευρωαγορές «ανοίγουν» τις απώλειες μετά από την αύξηση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές «ανοίγουν» τις απώλειες μετά από την αύξηση του πληθωρισμού
Απώλειες κοντά και άνω του 1% για τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας, μετά από τα στοιχεία της Eurostat.

Τελευταία ενημέρωση: 12:29

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστηρία για την Τετάρτη, στον απόηχο της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι εξελίξεις σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς σταμάτησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να υποστηρίζει πως η αναστολή είναι προσωρινή λόγω εργασιών συντήρησης, που πρόκειται να διαρκέσουν τρεις ημέρες.

Το αρνητικό κλίμα εντάθηκε από τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,1% για τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο. Τα στοιχεία δείχνουν δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας επιβραδύνονται ελαφρά. Όπως και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντιθέτως, εντείνονται στους υπόλοιπους κλάδους όπως σε τυποποιημένα είδη διατροφής, στις υπηρεσίες και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,70% στις 416,88 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,80% στις 3.533 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτε 1,10% στις 7.283 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,93% στις 12.841 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 1,11% στις 6.141 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,98% στις 21.611 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 1,12% στις 7.890 μονάδες.

Μάκρο

Άνοδο κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Αύγουστο, με την αύξηση να αποδίδεται στην εγγραφή προσφύγων από την Ουκρανία στο εργατικό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με την Destatis.

Έτσι, το ποσοστό της ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 5,4% τον Ιούλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 6,5% από 6,8% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,7%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας παρουσίασαν ετήσια αύξηση 22,2% τον Αύγουστο έναντι ετήσιας αύξησης 28,5% τον Ιούλιο.

Νευρικότητα στην Ασία λόγω των μάκρο της Κίνας

Νευρικότητα επικράτησε στις ασιατικές αγορές, μετά από τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας.

Ο μεταποιητικός PMI της χώρας διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και μένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Στα ταμπλό, στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,37% στις 28.091 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 0,16% στις 6.986 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε 0,86% στις 2.472 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,78% στις 3.202 μονάδες και ο Shenzhen Component διολίσθησε 1,64% στις 11.775 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,03% στις 19.954μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gazprom: Καθώς κόβει το αέριο στη Γερμανία, η μετοχή σε υψηλά 2 μηνών λόγω του μερίσματος

Τουρκία: Στο 7,6% η ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider