Με τραπεζικό «ράλι» βγήκε αλώβητο το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τραπεζικό «ράλι» βγήκε αλώβητο το Χρηματιστήριο
«Ράλι» για Πειραιώς - Alpha - ΕΤΕ. Βαριές απώλειες για την Jumbo.

Αντίθετα πρόσημα και διαφοροποίηση για το Χρηματιστήριο έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, μετά την επιθετική κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που ανέμεναν κατά κύριο λόγο οι αγορές.

Όπως αναμένονταν φυσικά υπήρξε μια αντίδραση και μια επάνοδος των τραπεζικών τίτλων στην εγχώρια αγορά, αλλά πιέσεις και επιφυλακτικότητα στα υπόλοιπα blue chips.

Σημαντικό και εμπροσθοβαρές βήμα στην προσπάθεια για επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες της Ευρώπης χαρακτήρισε την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη. «Είμαστε σε ταξίδι που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο» και «συνεχίζουμε στο δρόμο προς την ομαλοποίηση» δήλωσε η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ , απευθυνόμενη ανοικτά στους επικριτές της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω στη λήψη αποφάσεων. Το επιτόκιο «σε μηδενικά επίπεδα δεν είναι το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων» πρόσθεσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παρέθεσε και τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ και συγκεκριμένα: οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το βασικό σενάριο προοπτικών της οικονομίας, εξήγησε πως το βασικό σενάριο βλέπει συνέχιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει εναλλακτικό αρνητικό σενάριο που διαβλέπει ύφεση σε περίπτωση ακραίων εξελίξεων.

Από την άλλη, τα ενεργειακά παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών. Οι προτάσεις της Κομισιόν, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, υποχρεωτικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τις ώρες αιχμής καθώς και πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου δεν φαίνεται να πείθουν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Goldman Sachs προειδοποιείσαι, ότι ανάλογα με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε έμμεσα μια τέτοια κίνηση να οδηγήσει σε περαιτέρω «σύσφιξη» στα ισοζύγια φυσικού αερίου, παρέχοντας κίνητρα για αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και, ως εκ τούτου, ζήτηση για φυσικό αέριο. Αντιθέτως, εκτιμά πως οι αντίστροφες δημοπρασίες δύναται και μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλέστερο «μονοπάτι», ως προς τη μεριά των προοπτικών του ισοζυγίου φυσικού αερίου.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι κυβερνήσεις θα αγόραζαν πίσω φυσικό αέριο απευθείας από τους βιομηχανικούς χρήστες και σε εθελοντική βάση για να το τοποθετήσουν στις αποθήκες τους. Δεδομένου ότι αυτό θα αποτελούσε μια μορφή «καταστροφής» της ζήτησης φυσικού αερίου ανεξάρτητα από τις τιμές του, θα βοηθούσε να διασφαλιστεί η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, αφαιρώντας παράλληλα το βάρος της προσαρμογής από τις τιμές και οδηγώντας εν τέλει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα χαμηλότερα έναντι ενός σεναρίου χωρίς της υλοποίηση δημοπρασιών.

Κάπως έτσι και σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822,51 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,49%. Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 881 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης αποτελούν πλέον οι 815 και 806 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 842 και 856 μονάδες. Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει ανάσες στην αγορά.

Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 825,96 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 62,34 εκατ. ευρώ, στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας πυθμένας στις 820 μονάδες. Οι επενδυτές φάνηκε να κλείνουν θέσεις σε blue chips και να κατευθύνονται προς τις τράπεζες, καθώς θα ενισχυθούν σημαντικά τα επιτοκιακά τους έσοδα.

Η Eurobank μετά από αρκετές πιεστικές συνεδριάσει κατάφερε να ανακάμψει με κέρδη 1,96% στα 0,885 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε με μίνι ράλι 4,75% και τα 1,0475 ευρώ, η Alpha Bank στο 4,59% και τα 0,8984 ευρώ και η ΕΤΕ στο 23,17% και τα 3,126 ευρώ.

Επάνοδος των αγοραστών στα χαμηλά της ΔΕΗ μετά το ισχυρό χθεσινό ξεπούλημα, με κέρδη 1,35% στα 5,26 ευρώ, και με κάποιο ήπιο profit taking στα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Κέρδη σε ΕΥΔΑΠ (1,08%), ΕΕΕ (0,32%), Lamda (1,24%), Μυτιληναίο (0,14%).

Από την άλλη στο κόκκινο έκλεισαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,16%), η Τέρνα Ενεργειακή (-0,92%) η ΜΟΗ (-2,27%), η Aegean (-1,62%) και ο ΟΠΑΠ (-0,69%) ενώ οι πιέσεις κλιμακώθηκαν στη μετοχή της Jumbo που έκλεισε με απώλειες 3,20% στα 13,60 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider