Ανοδικές διαθέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικές διαθέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed
Έντονη μεταβλητότητα στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή να στρέφεται στη Fed.

Τελευταία ενημέρωση 13:46

Νευρικό και συγκρατημένα αισιόδοξο ξεκίνημα για τις ευρωαγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για άλλη μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με την ΕΚΤ να βαδίζει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ εκφράστηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων τους επόμενους μήνες χωρίς να κάνει αναφορά στο εύρος της αύξησης, σημειώνοντας όμως «ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον θα καθορίζεται κάθε μήνα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε για την οικονομία».

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού να επηρεάσει την οικονομική συμπεριφορά και να δημιουργήσει ένα χρόνιο πρόβλημα. Αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» σημείωσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,48% στις 405μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 1,10% στις 3.458 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,73% στις 7.244 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώνεται στις 12.675 μονάδες με οριακή άνοδο.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται με 0,15% στις 5.988 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,68% στις 21.922 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη προσθέτει 0,10% στις 7.883 μονάδες.

Μάλιστα, οι μετοχές της φινλανδικής Fortum ανεβαίνουν άνω του 13% στις αρχές της συνεδρίασης και ηγούνται των κερδών του Stoxx 600 αφού η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο 56% της Uniper στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία και θα την εθνικοποιήσει.

Βέβαια, οι μετοχές της Uniper κατρακυλούν άνω του 18% στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη ενώ και μετοχές του Games Workshop σημειώνουν βουτιά άνω του 8%, μαζί με τις μετοχές των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών εταιρειών και εταιρειών ψυχαγωγίας που υποχωρούν 1,4%.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πυρηνικές απειλές κατά της Δύσης, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο σε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Μόσχα θα προβεί στα αναγκαία βήματα για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της και πως η Δύση θέλει να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει την πατρίδα του. Συνέχισε δε λέγοντας πως η Δύση έχει προσπαθήσει να μετατρέψει το λαό της Ουκρανίας σε «βορά των κανονιών», ενώ υπογράμμισε πως «συζητάμε για την υπεράσπιση περιοχών και την Ρωσία». Κατά τον ίδιο η Δύση επιθυμεί «να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο» προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων Πούτιν, τα συμβόλαια φυσικού αερίου, στο ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, καταγράφουν άνοδο 4% στα 201,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα κατέγραψαν κέρδη άνω του 5%.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει στην τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, σήμερα Τετάρτη.

Ο ανεβασμένος πληθωρισμός τον Αύγουστο που διέψευσε τους αναλυτές, σε συνδυασμό με επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για αυξήσεις επιτοκίων, έχουν επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.

Ασία

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα, στην σκιά της αναμενόμενης περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed με άνοδο των επιτοκίων.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 1,24%, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,18%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε κατά 1,49%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,51%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έχασε 0,56% και ο Shenzhen Component έκλεισε κατά 1,166% χαμηλότερα. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Δυτικοί διοικητές ηγούνται των επιχειρήσεων του Κιέβου, στους 5.937 οι ρωσικές απώλειες

Το Λονδίνο λέει πως οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά

Σολτς: Ο Πούτιν πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επικρατήσει στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider