Εξομαλύνονται οι ισχυρές πιέσεις στις αγορές ομολόγων - Στριμωγμένη η Τράπεζα της Αγγλίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξομαλύνονται οι ισχυρές πιέσεις στις αγορές ομολόγων - Στριμωγμένη η Τράπεζα της Αγγλίας
Στο 4,952% κινείται πλέον το ελληνικό 10ετές, έχοντας φτάσει προηγουμένως και το 5,05%, μετά τις «κατασβεστικές» κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στο 4,952% κινείται πλέον το ελληνικό 10ετές, έχοντας φτάσει προηγουμένως και το 5,05%, μετά τις «κατασβεστικές» κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Μπροστά στο χάος που έχει προκληθεί στην αγορά του Λονδίνου με τα νέα μέτρα που φαίνεται να υιοθετεί η Λιτζ Τρας, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε πως προχωρά σε έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημειώνουν οι κρατικοί τίτλου της χώρας.

Παράλληλα, η μεταβλητότητα στις αγορές κρατικού χρέους της Βρετανίας είναι εξαιρετικά υψηλή. Σύμφωνα με την ING, οι αγορές θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, καθώς αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα παρείχε κάλυψη στους επενδυτές για να επιστρέψουν σε αυτήν, σπέρνοντας τους σπόρους για το τέλος αυτής της κρίσης.

Ωστόσο, πολλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από το Υπουργείο Οικονομικών και οι επενδυτές θα αναζητήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για να θέσουν υπό έλεγχο το χρέος. Μέσω της σημερινής απόφασης της BoE, ουσιαστικά η κυβέρνηση κερδίζει λίγο χρόνο.... Ωστόσο, μια αύξηση των επιτοκίων μεταξύ των συνεδριάσεων της Τράπεζας παραμένει απίθανη παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την αδυναμία της στερλίνας.

Κάπως έτσι, η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα στριμωγμένη ανάμεσα σε λίρα και ομόλογα - χρέος. Η UBS διατηρεί μια διαφορετική οπτική από την ING και αναμένει πλέον από τη BoE να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης έκαστη στις 3 Νοεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου (από 50 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο που εκτιμούσε προηγουμένως), με περαιτέρω αυξήσεις το 2023 ώστε να φτάσει τα επιτόκια στο 4,5%, με τις αγορές να αναμένουν πάνω από...6%!

Ωστόσο, η ING αναφέρει πως «εάν ανταποκριθεί στις προσδοκίες για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, κινδυνεύει να προκαλέσει μια σοβαρή ζημιά στην αγορά κατοικίας. Αν μη τι άλλο, μια απότομη αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα ωθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους από αλλού, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης αυτόν τον χειμώνα. Παρόμοιες πιέσεις θα μπορούσαν να προκύψουν και στον εταιρικό δανεισμό».

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο Θέμος Φιωτάκης, κορυφαίος αναλυτής στο συνάλλαγμα για τη Barclays και η σύνδεση που έκανε μεταξύ της λίρας και του trade shock. Όπως ανέφερε ο ίδιος για να μειωθούν οι εισαγωγές κατά 1%, θα απαιτούνταν μια υποτίμηση κατά 4% του συναλλάγματος. Αντίστοιχα, για μια οικονομία όπου το εμπόριο καλύπτει περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ, για να υπάρξει 1% του ΑΕΠ στη βάση της βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, θα χρειαζόταν μια υποτίμηση της τάξεως του 12% κυρίως έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Για μια βελτίωση κατά 4% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δούμε μια υποτίμηση κατά 50% και με δεδομένη τη χαμηλή μεταβλητότητα της ισοτιμίας ευρώ - λίρας, η κίνηση της ισοτιμίας λίρας - δολαρίου θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Το κλίμα ευρύτερα στις αγορές ομολόγων είναι τεταμένο καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται αρκετά επιθετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων, με τους traders να τιμολογούν πλέον πλήρως μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Bund ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,71% στο 2,269%, το ιταλικό δεκαετές κατά 1,11% στο 4,816%, το γαλλικό φτάνει στο 2,875% και της Πορτογαλίας στο 3,356%.

Για την Ελλάδα, το 5ετές ενισχύεται κατά 1,64% στο 4,175% και το 15ετές στο 4,987%, με την αγορά ωστόσο να είναι ιδιαίτερα ρηχή και ευάλωτη σε επιθετικές κινήσεις.

Να σημειωθεί πως ακριβώς γιαυτό το λόγο (του χαμηλού βάθους της αγοράς και των λιγοστών χαρτιών στην αγορά) το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αφήσει στην άκρη και συζητείται μια έξοδο στις αγορές με το εκ νέου άνοιγμα μιας παλαιότερης έκδοσης δεκαετούς ομολόγου για την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ, με την κίνηση αυτή να εκτιμάται πως δύναται να υλοποιηθεί χρονικά ακόμη και εντός Σεπτεμβρίου ή προς τις αρχές Οκτωβρίου. Να σημειωθεί πως για φέτος, το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ από τις ομολογιακές εκδόσεις (έκδοση δεκαετούς και επανέκδοση επταετούς), με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα έντοκα γραμμάτια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider