Το χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και ξεκινούσαν τα πρώτα πανδημικά lockouts ανά την υφήλιο, είχε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τον S&P 500 να καταγράφει νέο χαμηλό για το 2022. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Dow Jones Industrial Average που έκλεισε κάτω από τις 29.000 μονάδες, γεγονός που είχε να καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2020.
Αιτία για ακόμα μία δύσκολη και με έντονη μεταβλητότητα συνεδρίαση στην Wall Street, συνεχίζουν να αποτελούν οι έντονες ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Οι επενδυτές θα περιμένουν τώρα τα στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας να προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες για την κατεύθυνση που θα πάρει η Fed.
Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 500,10 μονάδες (1,71%), κλείνοντας στις 28.725,51 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,51% στις 3.585,62 μονάδες.
Ο Nasdaq διολίσθησε 1,51% στις 10.575,62 μονάδες.
Για τον Σεπτέμβριο, Dow Jones κατέγραψε απώλειες 8,8%, S&P 500 κατά 9,3% και ο Nasdaq 10,5% σε μηνιαίο επίπεδο. Σε τριμηνιαίο επίπεδο, Dow Jones κατέγραψε απώλειες 6,7% (σημειώνοντας το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών από το 2015), ενώ ο S&P 500 κατά 5,3% και ο Nasdaq 4,1%, που αποτέλεσαν την πρώτη φορά από το 2009 που βρέθηκαν σε τρίτο διαδοχικό τρίμηνο απωλειών.
Προς νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) στις ΗΠΑ κατά τον Αύγουστο φανέρωσαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία παραμένουν έντονες, παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).
Με βάση την πορεία του PCE, η Fed αναμένεται να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχείρησες και φέρνοντας πιο «κοντά» το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπρόεδρος της τράπεζας, Λέαλ Μπρέινανρντ, δήλωσε πως πολιτική της Fed πρέπει να είναι περιοριστική «για ένα διάστημα», υπογραμμίζοντας πως δεσμεύεται για την αποφυγή μιας πρόωρης χαλάρωσης στην αύξηση των επιτοκίων.
Η ίδια ανέφερε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιπλέον πληθωριστικών πιέσεων» στην αμερικανική οικονομία.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές «δίνουν» 62% πιθανότητες για το ότι η Fed στη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) τον Νοέμβριο θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα μήνα ήταν στο 0%, σύμφωνα με το CME's FedWatch.
Η προσοχή πλέον στρέφεται στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, Η Fed δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στο κατά πόσο η απασχόληση στη χώρα επηρεάζεται από την πορεία του πληθωρισμού, διαμορφώνοντας έτσι και τις κινήσεις στη νομισματική πολιτική της τράπεζας.
Εμπορεύματα
Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στο τέλος της εβδομάδας, με τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού να γράφουν τις πρώτες απώλειες τριμήνου από το 2020, την ώρα που επικρατούν προβληματισμοί για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» στις διεθνές αγορές.
Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, για την Παρασκευή ενισχύθηκαν 0,2% ή 3,40 δολάρια στα 1.672 δολάρια ανά ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, ανέβηκαν 1%.
Ωστόσο, σε επίπεδο Σεπτεμβρίου έχασαν 3,1% και για το γ' τρίμηνο υποχώρησαν 7,5%, γράφοντας τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες από το α΄ τρίμηνο του 2021.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Με απώλειες 12,81% έκλεισε η μετοχή της Nike, μετά από τις ανακοινώσεις της εταιρείας ένδυσης που προβλέπει μείωση των κερδών για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Nike αναμένει ότι το μικτό περιθώριο κέρδους θα μειωθεί κατά 200 έως 250 μονάδες βάσης αυτό το οικονομικό έτος – έναντι προηγούμενης πρόβλεψης ότι ο δείκτης κερδοφορίας θα παραμείνει αμετάβλητος ή θα μειωθεί έως και 50 μονάδες βάσης.
Μάκρο
Χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες έναντι των 59,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση του πανεπιστημίου και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ωστόσο, η μέτρηση ήταν καλύτερη από αυτή του Αυγούστου (58,2 μονάδες) σημειώνοντας τη μεγαλύτερη επίδοση των τελευταίων 5 μηνών.