Οι ευρωαγορές κατέγραψαν κέρδη την Πέμπτη, με το θετικό κλίμα που χτίστηκε στους επενδυτές από τη φερόμενη πιθανή στροφή της βρετανικής κυβέρνησης στη δημοσιονομική πολιτική να μην επηρεάζεται από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας επανεξετάζει τα σχέδιά της για μείωση φόρων που προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στις αγορές, σε μια πιθανή αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως μετέδωσαν σήμερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο οικονομικός σχεδιασμός της Βρετανίδας πρωθυπουργού, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην αγορά κρατικών ομολόγων, με κάποιους επενδυτές και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να της ζητούν να αντιστρέψει το σχέδιο για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων ύψους 43 δισ. λιρών, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις μόλις στο 19%.
Το δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ποια τμήματα από το πακέτο των μειώσεων φόρων μπορεί να καταργηθούν. Η εφημερίδα Sun ανέφερε ότι η Τρας εξετάζει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά. «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αλλά σίγουρα υπάρχει κινητικότητα», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Χάρι Κόουλ σε ανάρτηση στο Twitter. Το οικονομικό πακέτο της Τρας περιλάμβανε την ακύρωση της σχεδιαζόμενης αύξησης στον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 19% στο 25% την επόμενη χρονιά.
Η στερλίνα ήταν σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών, προτού επεκτείνει περαιτέρω τα κέρδη της λόγω των δημοσιευμάτων πως η πρωθυπουργός Liz Truss θα μπορούσε να κάνει αλλαγές στο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και έφερε αναταραχή στις αγορές με το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων.
Η κίνηση των δεικτών
Έτσι την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 389 μονάδες και ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,93% στις 3.362 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 1,51% στις 12.355 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,35% στις 6.850 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 1,04% στις 5.879 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,56% στις 20.785 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 7.348 μονάδες με 1,21% άνοδο.
Οι μετοχές τροφίμων και ποτών σημείωσαν απώλειες, κλείνοντας με πτώση 1%, ενώ ο κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής είχε τις καλύτερες επιδόσεις, ενισχυόμενος κατά 3,9%.
Μάκρο
Στο υψηλότερο επίπεδο άνω των τελευταίων 70 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, με τα οριστικά στοιχεία της Destatis να επιβεβαιώνουν τις πιέσεις που δέχεται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο γενικός πληθωρισμός, σε ετήσιο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 10%, εντός της αρχικής μέτρησης της Destatis και των προβλέψεων των αναλυτών, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από το 7,9% του Αυγούστου.
Το 10% πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση πληθωρισμού στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 1951, σύμφωνα με το MarketWatch. Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός στη Γερμανία, εντός της αρχικής μέτρησης της Destatis και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.