Ισχυρά κέρδη άνω του 2% στις ευρωαγορές μετά από το ράλι στην Wall

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη άνω του 2% στις ευρωαγορές μετά από το ράλι στην Wall
Άνοδος πέρα του 2% για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών της ηπείρου μας. Παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση 16.54

Μεγάλη άνοδος σημειώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «πατούν» πάνω στο θετικό κλίμα που καταγράφηκε την Πέμπτη στην Wall Street και με την προσοχή στραμμένη στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης της Λιζ Τρας στη Βρετανία.

Το ράλι που κατέγραψε χθες το αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνει τη διάθεση των αγορών για να ξεπεράσουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα ταμπλό τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των ανησυχιών για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζας και τους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το θετικό κλίμα ενισχύεται από τη Βρετανία, με δημοσιεύματα του Τύπου να υποστηρίζουν πως η πρωθυπουργός, Λις Τρας και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κουάσι Κουάρτενγκ, θα αναθεωρήσουν το πλάνο μείωσης της φορολογίας που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο με στόχο να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αγορών για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Βρετανίας.

Σημειώνεται πως η διάθεση των επενδυτών μπορεί να αλλάξει και πάλι προς το αρνητικό, καθώς οι προβληματισμοί για το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία δεν έχουν φύγει από το προσκήνιο, με βασικό «υπαίτιο» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πίτερ Κάζιμιρ, ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή πως η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75% μέσα στον Οκτώβριο. Η ευρωτράπεζα θα ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου τις επόμενες κινήσεις της στο «μέτωπο» των επιτοκίων.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 2,17% στις 397,59 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 2,55% στις 3.448,23 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 1,77% στις 6.971 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 2,59% στις 12.675 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,82% στις 5.999 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 2,51% στις 21.306 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 2% στις 7.495 μονάδες.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Στη Γαλλία, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,6% για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας. Το ποσοστό κινήθηκε ενός της προκαταρκτικής μέτρησης και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην Ισπανία, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ, διαμορφώθηκε στο 9% για τον Σεπτέμβριο, έναντι 9,3% στην προκαταρκτική μέτρηση της στατιστικής αρχής της χώρας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 11% σημειώνει η μετοχή των Βασιλικών Ταχυδρομείων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από τις ζημίες που ανακοίνωσε η εταιρεία και τις προειδοποιήσεις για χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Κέρδη άνω του 1% σημειώνει η μετοχή της Danone στο γαλλικό χρηματιστήριο, μετά από την απόφαση της εταιρείας να μεταβιβάζει τον έλεγχο για την λειτουργία των γαλακτοκομικών προϊόντων της στην αγορά της Ρωσίας.

Κέρδη στην Ασία, με την προσοχή στην Κίνα

Ανοδικά κινήθηκαν για το τέλος της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές, «ακολουθώντας» το χθεσινό ράλι από την Wall Street και με την προσοχή στην Κίνα.

Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην κινεζική οικονομία μπορούν να σημάνουν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από το Πεκίνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNBC.

Έτσι, στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 3,25% στις 27.090 μονάδες, στην Αυστραλία o ASX/200 ενισχύθηκε 1,75% στις 6.758 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi έγραψε άνοδο 2,30% στις 2.212 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ισχυροποιήθηκε 1,84% στις 3.071 μονάδες και ο Shenzhen Component ανέβηκε 2,8% στις 11.120 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng γράφει κέρδη 1,71% στις 16.661 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Diageo αυξάνει το ποσοστό της σε ζυθοποιία της Κένυας 

gazzetta
gazzetta reader insider insider