Προς τις 840 μονάδες «σκαρφαλώνει» το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς τις 840 μονάδες «σκαρφαλώνει» το Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο
Προς τις 840 μονάδες ανεβαίνει το Χρηματιστήριο. Ώθηση από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο.

Τελευταία ενημέρωση 15:00

Μπορούν οι αγορές να κινηθούν σε πιο ήρεμα «νερά», μετά τα δεδομένα από την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο την πόρτα τηw εξόδου είδε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, με τη Λιζ Τρας να αφήνει πίσω τις προτάσεις της για τα δημοσιονομικά μέτρα και να πιέζεται έντονα από τις αγορές;

Αναλυτές επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υποτιμούμε το πόσο η σχετικά μικρή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ίδιους το έντονο ξεπούλημα στα Gilts το απόγευμα της Παρασκευής άφησε μια πικρή γεύση, με 30ετή Gilts να κλείνουν στις +24 μ.β την Παρασκευή στο 4,79% αλλά ήταν περίπου +55 μ.β υψηλότερα από τα μεσημεριανά χαμηλά. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα αγοράσει σήμερα για πρώτη φορά χρέος σε αυτή τη μίνι κρίση, επομένως σύντομα θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα εάν θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Στις σημερινή ημέρα, οι αγορές φαίνονται έτοιμες για ένα προσεκτικό άνοιγμα, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό επανεμφανίζονται, επιβαρύνοντας περιουσιακά στοιχεία πιο ευαίσθητα στον κίνδυνο, ενώ και η Βρετανία θα δώσει τον τόνο.

Περνώντας στο Χρηματιστήριο, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσπαση των 830 μονάδων είχαν οι μετοχές των τραπεζών, με κέρδη 3,5% για την Παρασκευή. H θέση της HSBC είναι ότι οι ανοδικές τάσεις στα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους (NII) από τις αυξήσεις στα επιτόκια θα αντισταθμίσουν τις πιθανές αυξήσεις στα κόστη από τις προβλέψεις το επόμενο έτος.

Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη περάσει στις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης (P&Ls) των τραπεζών, με την HSBC να αναμένει πως τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα κατά το δεύτερο εξάμηνο, θα λειτουργήσουν ως «καταλύτης».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστήριακής, τις επόμενες ημέρες οι ξένες αγορές θα συνεχίσουν να επιδρούν σημαντικά στην κατεύθυνση της εγχώριας τάσης, ωστόσο ο παράγοντας των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη από τα μάκρο. Το γεγονός αυτό ίσως μετριάσει το βαθμό πίεσης που δέχονται οι αγορές αφού το τεστ με την πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό, το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του μήνα σε επίπεδο φημολογίας δείχνει να αποκτά ενδιαφέρον καθώς εγχειρήματα εξαγορών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό φαίνεται να φθάνουν σε ώριμο στάδιο ανακοινώσεων. Αν όντως η φημολογία ευσταθεί θα απελευθερωθούν δυνάμεις και η αγορά θα βρει ένα νέο καταλύτη που θα βάλει τις αποτιμήσεις σε μια ανοδική αναθεώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση το σύρσιμο των μικρών διακυμάνσεων με τους χαμηλούς όγκους θα συνεχιστεί καθώς η προσφορά δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να «σκοτώσει» την αγορά -όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν- δεδομένης και της συνολικά θετικής εικόνας των φετινών εταιρικών κερδών.

Ο ΚΜΟ 200 ημερών για το ΧΑ βρίσκεται στις 871 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 823 και 804 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 850 και 899 μονάδες.

Ανεβάζει ρυθμούς από άποψη κίνησης και όχι συναλλαγών το ΧΑ τη Δευτέρα, με το βλέμμα να στρέφεται στις ευρωπαϊκές αγορές και στην αγορά του Λονδίνου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,84% στις 839,33 μονάδες, με τον FTSE 100 στο 0,88% και τον DAX στο 1,14%. Ο FTSE 25 σημειώνει κέρδη 1,02% στις 2.034,49 μονάδες και ο τραπεζικός βρίσκεται στο +0,63% και στις 565,72 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται ανοδικές μεν αλλά διστακτικές δε κινήσεις με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,13% στα 1,1355 ευρώ, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 0,69%, την ΕΤΕ στο 0,27% και την Alpha Bank με κέρδη 1,05% στα 0,9006 ευρώ.

Ρυθμό στην αγορά δίνουν ο ΟΠΑΠ (1,85%), ο ΟΤΕ (2,08%), η Μυτιληναίος (2,09%), η Τέρνα Ενεργειακή και τα ΕΛΠΕ (1,69%) ενώ ηπιότερη άνοδο καταγράφουν ΜΟΗ, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα σε μερική κατοχύρωση κερδών περνάνε οι επενδυτές σε ElvalHalcor και ΕΕΕ.

Ευρύτερα ωστόσο η αγορά ειδικά οι διεκτοβαρείς τίτλοι δείχνουν μερικώς να ξεβαλτώνουν και να προσφέρουν μια κίνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 9+1 προβληματικά σημεία που εντοπίζει η Goldman Sachs για τα small caps - Σε τι εταιρείες να στοχεύσουν οι επενδυτές

Μυτιληναίος: «Γεμίζει» το οδικό «καλάθι» με έργα - συμβάσεις συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ

Τι «μάθαμε» από τη βρετανική κρίση, πριν ανοίξουν οι αγορές…

gazzetta
gazzetta reader insider insider