Κέρδη με ώθηση από τα πρακτικά της Fed στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη με ώθηση από τα πρακτικά της Fed στις ευρωαγορές
Οριακές απώλειες μόνο στο Λονδίνο.

Τελευταία ενημέρωση 16:32

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι ευρωαγορές, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed που έδειξαν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης του ρυθμού των επιτοκιακών της αυξήσεων.

Πλέον, οι αγορές αναμένουν ευρέως πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο, έπειτα από 4 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,75% καθώς «η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν σύντομα κατάλληλη», όπως αναφέρουν τα πρακτικά.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν επίσης στις μετρήσεις του δείκτη PMI του Νοεμβρίου για την ευρωζώνη, που επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Μπορεί ο σύνθετος PMΙ να παρουσίασε ήπια βελτίωση ανερχόμενος στο 47,8, όμως παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης για την οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εντούτοις, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν λόγω της χαλάρωσης των προβλημάτων εφοδιασμού και της επικείμενης ύφεσης. Η ελαφρά αύξηση του PMI οφείλεται κυρίως στην μεταποίηση, ο οποίος σημείωσε άνοδο από το 43,8 στο 45,7. Αν και εξακολουθεί να παρουσιάζει απότομη συρρίκνωση, είναι ελαφρώς μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 439 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,31% στις 3.958 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,47% στις 14.494 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει οριακές απώλειες 0,05% στις 7.461 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι ανεβαίνει +0,21% και στις 6.692 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαμορφώνεται στις 24.641 μονάδες με +0,25% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,60% στις 8.381 μονάδες.

Μάκρο

Το κλίμα εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις στην Γερμανία αυξήθηκε τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μία ηπιότερη ύφεση το επόμενο διάστημα. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo αυξήθηκε στις 86,3 μονάδες τον Νοέμβριο από 84,5 τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 85,0. Ενώ οι εταιρείες είναι σχετικά λιγότερο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, η απαισιοδοξία σχετικά με τους επόμενους μήνες μειώθηκε απότομα.

Επιχειρηματικά νέα

Η Dr. Martens υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τα βασικά κέρδη του έτους, έπειτα από την υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης που είδε στο πρώτο εξάμηνο. Ο βρετανικός όμιλος, γνωστός για τις εμβληματικές μπότες με κίτρινες ραφές που παράγει, αναμένει πλέον ότι τα περιθώρια κέρδους για το σύνολο του έτος θα είναι μειωμένα κατά 100 έως και 250 μονάδες βάσης από πέρυσι. Στο πρώτο εξάμηνο, η Dr. Martens είδε μεν τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 13% στα 418,6 εκατ. λίρες ενισχυμένα από την αύξηση των τιμών, ωστόσο τα EBITDA της διατηρήθηκαν στις 88,8 εκατ. λίρες και τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 5% στα 44,7 εκατ. λίρες.

Ανθεκτικά μεγέθη παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο η ευρωπαϊκή αλυσίδα λιανικής Kingfisher, με στήριξη από την έντονη ζήτηση που είδε για προϊόντα ενεργειακής απόδοσης. Ειδικότερα, ο όμιλος καταστημάτων οικιακών βελτιώσεων, ο οποίος κατέχει τα B&Q και Screwfix στη Βρετανία και το Castorama and Brico Depot στη Γαλλία, δήλωσε ότι οι συνολικές του πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σταθερό νόμισμα στα 3,3 δισ. λίρες στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις του παρουσίασαν επίσης αύξηση, αν και οριακά κατά 0,2%. Η Kingfisher ενημέρωσε ακόμα ότι έχει ξεκινήσει δυνατά το τέταρτο τρίμηνο, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 2,8% έως τις 19 Νοεμβρίου.

Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς πέρα από την ώθηση από τη Fed λαμβάνουν στήριξη από το γεγονός ότι η Μαλαισία ανακοίνωσε τον Anwar Ibrahim ως πρωθυπουργό της χώρας.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Κορέας αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%, με τον Kospi να κερδίζει 0,96%. Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,14%. Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,95% και ο Topix κατέγραψε επίσης κέρδη 1,2%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,25%, ενώ ο Shenzhen Component έκλεισε οριακά χαμηλότερα στο -0,15%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,78%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χάμπεκ (Γερμανία): Δεν μπλοκάρουμε την Ευρώπη στο θέμα του πλαφόν

Volton Home Plus και Volton Business 21 Plus: Ασυναγώνιστες προσφορές με δύο νέα ολοκληρωμένα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας από τη Volton

Σταϊκούρας: Σύσταση στις τράπεζες για επιτάχυνση σε νέα δάνεια – εξωδικαστικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider