«Μάχη» στο Χρηματιστήριο για το θετικό πρόσημο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» στο Χρηματιστήριο για το θετικό πρόσημο
Πέριξ των 945 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο.

Τα βλέμματα έκλεψε ξανά η Fed...! Οι αξιωματούχοι της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό εκτιμώντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της FOMC.

Ακολούθησε μια νευρικότητα στη Wall Street με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα νέα μηνύματα της Fed μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στη 1η Φεβρουαρίου.

Ως προς την Ευρώπη οι επενδυτές εστιάζουν και παίζουν το χαρτί της απρόσμενης πτώσης που κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Σε ετήσιο επίπεδο ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,6% έναντι του 11,3% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός 1,2% από μηδενικό πληθωρισμό τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό στο 0,8%.

Επιπλέον, κάμψη κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένα σημάδια αποκλιμάκωσης των υψηλών τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ως προς το ΧΑ καταγράφεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση ένα ήπιο profit taking από μερίδα επενδυτών σε τίτλους που έχουν καταγράψει ιστορικά υψηλά. Ωστόσο δε φαίνεται να διακυβεύεται η διάσπαση των 940 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,03% στις 946,37 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά με το ζόρι τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει οριακή πτώση 0,04% στις 2.289,68 μονάδες. Ο τράπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,31% στις 663,26 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 0,81% στα 1,058 ευρώ, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,62% στα 3,83 ευρώ, η Εurobank παραμένει σταθερή στα 1,10 ευρώ, με την Πειραιώς να ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,27% στα 1,479 ευρώ.

Διορθωτικές κινήσεις και ήπια κατοχύρωση κερδών σε Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, ενώ νέες πιέσεις περνάνε σε Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συνεχίζει το ανοδικό της σερί η Viohalco, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο ακριβότερα πληρώνουμε τα δάνεια στην Ελλάδα – Στο 2% η ψαλίδα στα επιχειρηματικά

Στο ραντάρ διεθνών επενδυτών οι ελληνικές startups

gazzetta
gazzetta reader insider insider