Το ράλι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψε ο δείκτης BIST 100 μέσα σε τρεις ημέρες στο τουρκικό χρηματιστήριο φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για να κρατήσει τους επενδυτές, καθώς οι παρεμβάσεις της Άγκυρας δεν έχουν σταματημό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και αλλού λένε ότι δεν θέλουν να βάλουν χρήματα σε μια χρηματιστηριακή αγορά όπου οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία.
«Δεν υπάρχει πλέον αγορά», δήλωσε ο Boλφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Πρόκειται για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους και για ατελείωτες παρεμβάσεις από τις τοπικές αρχές, οι οποίες χρησιμοποιούν κάθε είδους κόλπα για να παρέχουν μια πρόσοψη κανονικότητας».
Οι υπεύθυνοι χάραξης τόνωσαν τη χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, κατευθύνοντας τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και τους κρατικούς δανειστές να αγοράσουν μετοχές και καταργώντας τους φόρους στις εταιρικές επαναγορές. Επίσης, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν νέο μηχανισμό που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αγοράζει μετοχές σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την εξισορρόπηση του χάους στην αγορά και τη μείωση της μεταβλητότητας μετά τον τραγικό σεισμό φαίνονται ως επί το πλείστον δικαιολογημένα», τονίζει ο Νένταντ Ντίνιτς, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην Bank Julius Baer. «Βλέπουμε μικρό κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης πολιτικής παρέμβασης» συμπλήρωσε.
Οι πιο απαισιόδοξοι επενδυτές ερμηνεύουν τις χρηματιστηριακές αλλαγές ως επέκταση του ελέγχου της κυβέρνησης, ο οποίος ήδη φτάνει βαθιά στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων της Τουρκίας. Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον μόνο το 30% των τουρκικών μετοχών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 60% των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Takasbank. Στα ομόλογα, η ξένη ιδιοκτησία είναι κοντά στο 1%, από 28% το 2013.
Στον MSCI Emerging Markets Index, οι τουρκικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5% του δείκτη, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τη Χιλή, η οποία έχει το μισό μέγεθος της οικονομίας της Άγκυρας. Για τους διεθνείς επενδυτές, οι αλλαγές στο χρηματιστήριο της Τουρκίας έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ότι οι κανονισμοί μετατρέπουν τη χώρα σε μια πιο κλειστή αγορά, που αφορά κυρίως τους ντόπιους. Πριν από τους σεισμούς, το BIST 100 ήταν το χρηματιστήριο με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος.