Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα μετά τη χθεσινή διόρθωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα μετά τη χθεσινή διόρθωση
Επιστρέφουν διστακτικά οι αγοραστές στο ΧΑ.

Τα μηνύματα από τους κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και οι αρκετά βίαιες κινήσεις που καταγράφονται στις αγορές ομολόγων, με τα sell off να διαδέχονται το ένα το άλλο, αποτελούν τους βασικούς άξονες για τις μετοχές.

Συγκεκριμένα νέο sell off έλαβε χώρα στα ομόλογα των μεγάλων αγορών μετά από αρκετά οικονομικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι απομένουν ακόμη αρκετές αυξήσεις επιτοκίων. Η χθεσινή ημέρα έφερε μια σειρά από νέα ορόσημα, καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού δεκαετούς έκλεισε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ενώ τα συμβόλαια των Fed Funds τιμολόγησαν ακόμη και ένα τερματικό επιτόκιο στο 5,5% ενδοσυνεδριακά, σηματοδοτώντας ένα νέο υψηλό για αυτόν τον κύκλο, προτού κλείσει στο 5,45% περίπου. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος για 5η συνεχόμενη ημέρα, ανεβάζοντας την απόδοση του 10ετούς Bund στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Από την άλλη, οι μετοχές των ΗΠΑ ανέκαμψαν από τις πρόωρες απώλειες, με τον S&P 500 να φθάνει στο +0,76%.

Το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές μοιάζει αρκετά εύθραυστο καθοδηγούμενο απόλυτα από τα mind games των κεντρικών τραπεζών. Ώθηση για παράδειγμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Atlanta ότι τάσσεται απόλυτα υπέρ των ηπιότερων αυξήσεων στα επιτόκια της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Ως προς την Ευρώπη μάλιστα, οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν πως τα επιτόκια θα φτάσουν στο 4% με την πρώτη μείωση να έρχεται προς τον Ιούνιο του 2024.

Περνώντας στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, τόσο ο πληθωρισμός όσο και η αναδιαμόρφωση των πολιτικών δεδομένων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δυσκολεύουν κάπως το έργο των αγοραστών στο ΧΑ, ενώ από την άλλη έπεται και ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σημαντικά θετική εξέλιξη τα κέρδη που κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα 2022 ανήλθαν στα 938,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1,011 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας μείωση 7,2%. Ωστόσο, με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να καταγράφουν υψηλές ζημιές, η ΤτΕ σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 456,8 εκατ. ευρώ, μετά από αύξηση των προβλέψεων κατά 132,6 εκατ. ευρώ, ενώ αποφασίστηκε η διανομή του τακτικού μερίσματος στους μετόχους, ποσού 0,6720 ευρώ ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος), συνολικού ύψους 13,3 εκατ. ευρώ, αύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά 42,7 εκατ. ευρώ και μεταφορά 400,7 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Βέβαια, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεικτών μπορεί να προσφέρει μια ώθηση και στην εγχώρια αγορά, που μπορεί να κάνει το 11x11 σε εβδομαδιαία ανοδικά κλεισίματα. Να σημειωθεί πως ο ΓΔ του ΧΑ παρότι χθες έφτασε να υποχωρεί μέχρι και κατά 2,66% με τις τράπεζες να περνούν ακόμη και χαμηλότερα από τις 900 μονάδες, υπήρξε μια σημαντική κάλυψη της προσφοράς (απώλειες 1,26%).

Σήμερα, Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,52% στις 1.124 μονάδες, με τον τζίρο στα 1,634 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,5% και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 1,12% στις 925,85 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,47%, η ΕΤΕ καταγράφει άνοδο 1,37%, με τη Eurobank στο 0,47% και την Πειραιώς στο 2,29% και τα 2,327 ευρώ.

Κέρδη 0,9% για την Titan, με την Ελλάκτωρ στο 1,41% και τη Lamda στο 1,02%. Ήπια άνοδος για ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ.

Στο 1,32% η Viohalco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυστύχημα στα Τέμπη: Η επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του ελληνικού σιδηρόδρομου – Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν

Market Pass: Σε δύο δόσεις οι πληρωμές 2,3 εκατ. δικαιούχων

Eurobank: Νέο πλάνο για την επέκταση στο εξωτερικό – Τα οφέλη από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία

gazzetta
gazzetta reader insider insider