Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο - Έκανε το 11x11 με ερωτηματικά ενόψει συνέχειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο - Έκανε το 11x11 με ερωτηματικά ενόψει συνέχειας
Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ. Στασιμότητα εν αναμονή των κινήσεων για τη διαξαγωγή των εκλογών.

Παρά την ανοδική κίνηση και την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, το ΧΑ έδειξε να αυτονομείται και να κινείται κόντρα σε αυτό, κλείνοντας με ήπιες απώλειες.

Παράλληλα, τα μηνύματα από τους κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και οι αρκετά βίαιες κινήσεις που καταγράφονταν στις αγορές ομολόγων, με τα sell off να διαδέχονται το ένα το άλλο, αποτελούν τους βασικούς άξονες για τις μετοχές. Η χθεσινή ημέρα έφερε μια σειρά από νέα ορόσημα, καθώς η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έκλεισε πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ενώ τα συμβόλαια των Fed Funds τιμολόγησαν ακόμη και ένα τερματικό επιτόκιο στο 5,5% ενδοσυνεδριακά, σηματοδοτώντας ένα νέο υψηλό για αυτόν τον κύκλο, προτού κλείσει στο 5,45% περίπου. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος για 5η συνεχόμενη ημέρα, ανεβάζοντας την απόδοση του 10ετούς Bund στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Από την άλλη, οι μετοχές των ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακάμπτουν με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,71%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, και όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, το ανοδικό ρεκόρ των 11 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων του Γενικού Δείκτη ισοφαρίστηκε ωστόσο το πολιτικό ρίσκο επανήλθε στην εικόνα της εγχώριας αγοράς υπερτερώντας άλλων θετικών αναγνώσεων από το οικονομικό μέτωπο.

Τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στην δυναμική της αγοράς καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων που καθορίζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η αναμονή -προκειμένου να μετρηθεί η επίδραση των γεγονότων στο εκλογικό σώμα- φαίνεται να υιοθετείται προς ώρας ενώ ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών απέκτησε εκ νέου αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας.

Η αγορά ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες η αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές από μέρος του επενδυτικού κοινού έβγαλε ρευστοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας σε όλο σχεδόν το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Η έλευση του Μαρτίου με ή χωρίς τους μαύρους κύκνους που συστηματικά σχεδόν εμφανίζονται από το 2020 και μετά σηματοδοτεί την έναρξη μιας απρόβλεπτης περιόδου που η αγορά θα κληθεί να αξιολογεί μέρα με την ημέρα. Οι επόμενες 90 ημέρες έχουν έντονο και πυκνό περιεχόμενο νέων και εξελίξεων. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια πριν και μεταξύ των δύο εκλογών, την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2022 αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023. Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε δύο συνεδριάσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και Αμερική. Όλα τα παραπάνω εκφράζονται σε αύξηση της μεταβλητότητας, αφού σε μια αγορά που έχει τρέξει 20% από την αρχή του έτους τα αντανακλαστικά
αποκτούν διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας ειδικά σε αστοχίες που αφορούν οικονομικά δεδομένα.

Στο ταμπλό κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 1.114,68 μονάδες, με τον τζίρο στα 95,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,26% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.727,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε μερικώς να κρατήσει τα κέρδη του, μένοντας ωστόσο μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, κλείνοντας στο +0,25% και στις 917,94 μονάδες.

Στις τράπεζες, έκλεισε με ήπια άνοδο 0,73% στα 1,44 ευρώ, με την ΕΤΕ να υπεραποδίδει με κέρδη 1,17% στα 5,36 ευρώ. Απώλειες για τη Eurobank (-0,27%) και για την Πειραιώς (-1,14%) παρά τα αρχικά κέρδη.

Ξεχώρισε ξανά με ράλι κόντρα στο γενικότερο ρεύμα, η Jumbo κλείνοντας στο 3,79% και στα 20,24 ευρώ. Ήπια ανοδικά η Μυτιληναίος στο 0,4%, η ΕΕΕ στο 0,25%, η Intrakat και μερικοί τίτλοι από τα small και mid caps.

Profit taking σε Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Lamda που κλιμακώθηκε σε ΔΕΗ (-3,17%) και ΜΟΗ (-2,16%). Παράλληλα πέριξ του 1,5% οι απώλειες σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Παράλληλα, βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των έντεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας δύο θέσεις από την κατάταξη του Νοεμβρίου και καταλαμβάνοντας πλέον την τρίτη θέση πίσω από την αγορά της Τουρκίας και του Κουβέϊτ.

Έτσι, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, τη στιγμή που τοποθετείται σχετικά υψηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (70/100), σε όρους αύξησης των κερδών άνω του 20% (70/100) και στην ενότητα τιμής προς ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum (100/100). Σχετικά χαμηλά κατατάσσεται σε όρους αποτιμήσεων έναντι της ιστορικής βάσης (30/100) και των τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων GEM Funds (50/100) αλλά από την άλλη, βρίσκεται στη δεύτερη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις έντεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων (90/100), με πρώτη το Κουβέϊτ, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.

Από την άλλη, στο τεχνικό σκέλος, η διαγραμματική εικόνα δείχνει βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης η οποία έχει και το άλλοθι της μακράς παραμονής σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Για πρώτη φορά μέσα στο 2023 έχουμε ενεργοποίηση σήματος πώλησης από τον MΑCD το οποίο έρχεται σε συμφωνία με το καθοδικό χάσμα (1.122 – 1.119) της 2ας Μαρτίου, ένδειξη εκκίνησης καθοδικής κίνησης. Την ίδια ένδειξη δίνει και ο σχηματισμός της εβδομάδας ο
οποίος υποδηλώνει τοπική κορυφή που ακολουθείται από βραχυπρόθεσμο γύρισμα ως το μέσον του εύρους της πρόσφατης ανόδου.

Οι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά της περασμένης Τρίτης (1.140,96 μονάδες) διατηρώντας το ανοδικό σενάριο σε ισχύ. Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς. Για την ερχόμενη εβδομάδα οι πωλητές έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1090 (23,6% διόρθωση της
ανόδου) και δεύτερο τις 1.056 μονάδες (38,2% διόρθωση της ανόδου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες αγορές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ξεχωρίζει η Mytilineos

Eurobank: Νέο πλάνο για την επέκταση στο εξωτερικό – Τα οφέλη από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία

Δυστύχημα στα Τέμπη: Η επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του ελληνικού σιδηρόδρομου – Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider