Λίγο η έκθεση και ανάλυση της Goldman Sachs για αυξημένες πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου δια χειρός S&P, κάτι το window dressing στη βάση του κλεισίματος του μήνα και τριμήνου, έστειλαν την αγορά υψηλότερα προς τις 1.045 μονάδες.
Φυσικά καταλυτικό ρόλο είχε και η στήριξη της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας πως έχουν μειώσει σημαντικά τα NPEs τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Από την άλλη, η ισχυρή δυναμική που καταγράφηκε από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2022 μέχρι το άλμα προς τις 1.000 μονάδες, δείχνει να εξασθενεί, με τους επενδυτές να αναμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Μπορεί από τη μία οι ευρωπαϊοι οικονομολόγοι της G.S να αναμένουν άμεσα την επενδυτική βαθμίδα, αλλά η S&P αποτελεί έναν εκ των μεγαλυτέρων οίκων αξιολόγησης και δε θα επισφραγήσει το πέρασμα προς το investment grade, σε αυτό το πολιτικό σκηνικό. Άρα wait and see...!
Στη δημοσκόπηση από την εταιρεία Metron Analysis, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 4,7% μονάδες. Η συγκεκριμένα έρευνα είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 9,4%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,2%, το ΜέΡΑ25 3,9%, οι Έλληνες 3,8%, λοιπά κόμματα 5,8%, άκυρο – λευκό 3,9, δεν θα ψηφίσω 4%, αναποφάσιστοι 8,3%, ΔΓ/ΔΑ 3,3%. Σημειώνεται πως η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται κοντά στο 12%.
Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 7,1%, Ελληνική Λύση 5,2%, ΜέΡΑ 25 4,9%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, Έλληνες 4,7%, λοιπά κόμματα 6,1%.
Φυσικά, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν στα τρέχοντα χαμηλά της αγοράς, αλλά η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα καλά κρατούν.
Φτερά για καλύτερες επιδόσεις τόσο σε σχέση με το 2019 όσο και σε σχέση με το 2022 ανοίγει η Aegean με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να μεταφράζονται ως καλοί οιωνοί για την συνέχεια. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μήνες και αφορά στο νέο Κέντρο Υπηρεσιών Υποστήριξης Αερομεταφορών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση από την INTRAKAT του συνόλου των μετοχών της ΑΚΤΩΡ, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ, όπως είχε αναφέρει αυτές τις ημέρες το insider.gr. Με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ (η συναλλαγή εκτιμάται άνω των 210 εκατ. ευρώ), η INTRAKAT καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. ευρώ (2,7 δισ. η Άκτωρ και 1,3 δισ. η INTRAKAT – στοιχεία 9μήνου 2022). Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνει την Άκτωρ Παραχωρήσεις και τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Μέχρι την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι δυο εταιρείες θα λειτουργούν τελείως αυτόνομα.
Στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,09% στις 1.046 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,07% στις 2.533 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί επίσης κατά 0,25% στις 758 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 0,25%, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,65%, η Eurobank κατά 0,69%, με την Πειραιώς στο +0,82%.
Πιέσεις μεσαίας κλίμακας και ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, και ΕΥΔΑΠ.
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Μυτιληναίος, ενώ ανοδικό βηματισμό σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή.